ARTICLES

KENAPA 2021 ADALAH TAHUN TERBAIK MEMILIKI RUMAH? BACA POSTING INI SAMPAI HABIS UNTUK MENGETAHUI SEBABNYA
.
Terlalu banyak dugaan yang kita dah lalui sepanjang tahun 2020 yang lepas. Mana yang baik kita ambil pengajaran daripadanya dan mana kenangan yang kurang elok tu kita tinggalkan jauh-jauh dan jadikanlah sebagai pedoman ya!
.
Tak perlu lah kita gundah-gulana mengenangkan nasib. Tak perlu lagi kita mengeluh dan termenung panjang kerana ia tidak akan menyelesaikan masalah kita.
.
Ayuh kita BANGKIT dengan semangat baru dan teruskan usaha kita untuk KELUAR dari kepayahan yang menimpa.
.
Ingat, REZEKI itu ada di mana-mana kerana ia milik Allah jua. Perbanyakkan usaha dan tingkatkan amalan untuk MENJEMPUT REZEKI nescaya Allah akan memperkenankan doa kita selain kita bertawakkal kepada-Nya.
.
Khusus buat anda bakal-bakal pembeli rumah pertama, Coach selalu mengingatkan bahawa nak beli rumah perlu ada ilmu. Kalau tersilap langkah atau main terjah je, mungkin musibah bakal melanda.
.
Sebab tu Coach tulis E-book “Tips Mudah Jual Beli Hartanah” dan “Miliki Hartanah Pada Tahun 2021”. Tujuannya untuk EDUCATE the public berkenaan selok-belok jual beli hartanah dan bagaimana anda boleh dapat lebih penjimatan jika anda beli rumah pada tahun ini. Sempena Tahun Baru ni, Coach nak HADIAHKAN E-book ini kepada semua 🤗
.
Tahun 2021 ni ada lebih PENJIMATAN sebab Duti Setem dikecualikan untuk pembelian rumah kediaman pertama berharga RM500k dan ke bawah yang mana anda boleh jimat sehingga RM9000. Bukan sikit tu!
.
Melalui rancangan Selamat Pagi Malaysia pada 31 Disember 2020, Coach dah explain bagaimana anda boleh merebut peluang yang sedia terhidang untuk memiliki hartanah pertama anda.
.
Pastikan anda beli ikut KEMAMPUAN dan bukannya kemahuan semata-mata.
.
Jom kita saksikan perkongsian Coach melalui video ini.
.
Bagi yang ingin mendapatkan dua E-book Coach tadi, sila log in ke link berikut dan isikan maklumat anda. Kami akan emailkan E-book tersebut terus ke alamat e-mail anda nanti:
.
Https://hartanahdananda.com/ebooktipshartanah
.
Moga ia boleh memberi manfaat.
.
Terima kasih.
.
Coach Aizac
Peguam Hartanah &
Penulis E-book
.
#HARTANAHDANANDA #RUMAH #DUTISETEM2021 #JUALBELIRUMAH #COACHAIZAC #PEGUAMHARTANAH  #PEGUAMHARTANAH

NAK JUAL SEKARANG ATAU TANGGUH LAGI?
.
Berdasarkan keadaan pasaran hartanah semasa, mungkin ramai pemilik rumah yang agak KURANG TERDESAK lebih senang mengamalkan sikap tunggu dan lihat dan berhasrat untuk tidak menjual rumah kediaman mereka dalam masa terdekat kerana mungkin mereka merasakan bahawa pasaran hartanah akan kembali pulih pada tahun hadapan.
.
Namun begitu, menangguhkan penjualan rumah mungkin bukanlah opsyen yang terbaik.
.
Jika anda adalah seorang pemilik rumah dan berhasrat untuk menjual rumah anda, fakta-fakta ini boleh anda pertimbangkan sebelum membuat keputusan untuk menangguhkan penjualan:
.
1. Penjimatan kos dari pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)
.
Penjual boleh mendapat penjimatan dengan pengecualian CKHT (sehingga tiga buah rumah kediaman) dari 1 Jun 2020 hingga Disember 2021. Ini memberi penjual lebih banyak ruang untuk rundingan harga dengan bakal pembeli rumah. Pada 5 Jun 2020, Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa kerajaan akan membuat pengecualian CKHT ke atas keuntungan dari penjualan hartanah dengan syarat-syarat tertentu.
.
2. Bilangan hartanah untuk dijual kini semakin meningkat apabila moratorium pinjaman telah berakhir pada Oktober 2020 lepas. Jadi anda terpaksa COMPETE dengan penjual-penjual yang lain!
.
Walaupun kerajaan telah mengumumkan pelbagai langkah untuk merangsang ekonomi, pemulihan yang menyeluruh akan mengambil masa. Ramai pemilik rumah terutamanya mereka yang memiliki lebih dari 3 buah rumah yang masih ada hutang dengan bank tetapi dalam masa yang sama, telah kehilangan pekerjaan akan merasai bahangnya.
.
Pemilik rumah yang terjejas pendapatan akibat wabak Covid-19 dan PKP mungkin tidak dapat membayar pinjaman dan gadai janji rumah mereka apabila dituntut pihak bank. Bank Negara Malaysia (BNM) mengunjurkan pinjaman tidak berbayar (NPL) akan meningkat sebaik sahaja moratorium pinjaman berakhir. Kemungkinan besar para penjual akan menghadapi persaingan yang lebih sengit akibat peningkatan bilangan hartanah di pasaran yang menyebabkan pembeli “rambang mata” kerana mereka ada lebih banyak pilihan!
.
Jadi, jika anda sangat terkesan, lebih molek lah jika anda JUAL SEKARANG..
.
#HARTANAHDANANDA #RUMAH #SEMINARHARTANAH #JUALWITHSTYLE
#JWS #COACHAIZAC #PEGUAMHARTANAH

KESIANNYA 😅
.
Kalau benarlah seperti yang telah dilaporkan, perkara sebegini mungkin boleh berlaku atas beberapa faktor. Antaranya ialah:
1) syarat untuk menjadi syarikat pemaju hartanah pada awalnya tidak dipatuhi dan projek diluluskan untuk dibangunkan tanpa pemantauan yg ketat daripada pihak berkuasa. Sepatutnya, garis panduan ketat untuk menjadi pemaju hartanah perlu dipatuhi terlebih dahulu termasuklah “kewangan yang sihat” dan syarat ini tidak boleh dipandang remeh oleh pihak berwajib sebelum pemaju tersebut dibenarkan utk meneruskan projek dan menjalankan promosi menjual projek tersebut;
.
2) pihak bank selaku pembiaya bagi pihak pemaju (bridging financing) dan pembeli (end financing) sepatutnya membuat “due diligence” mereka terlebih dahulu untuk memastikan bahawa pemaju itu bukanlah pemaju yang “sakit’. Project Financing sepatutnya tidak diberikan kpd pemaju yang “bakal atau telah sakit” kerana ia boleh mengundang risiko projek akan terbengkalai dan tidak dapat disiapkan;
.
Pembeli tidak boleh dipersalahkan kerana mengambil keputusan untuk membeli unit dalam projek sebegini kerana mereka percaya yang ia boleh disiapkan atas sebab ia dibangunkan kerana mendapat “back-up” daripada kerajaan negeri.
.
Sekadar pandangan 5 sen admin je 😊
.
KUNCI KEJAYAAN 😊
.
Banyak pengajaran yang Admin dapat daripada insan hebat bernama Muhammad Azlan Al-Amin dalam perkongsian beliau semalam
.
Antaranya ialah, kita tak perlu “mencari” rezeki tetapi JEMPUTLAH ia
.
Bagaimana cara nak jemput rezeki tu?
.
Kita perlu DEKATKAN DIRI dengan Allah SWT terlebih dahulu. Banyakkan berdoa dan memohon bantuan dari Nya. Solat jangan tinggal dan dampingi Al-Quran setiap hari
.
Sebelum kita keluar melakukan sebarang kerja, pastikan kita PASANG NIAT dengan betul dan ikhlas kerana niat itu lah yg akan MEMANDU KITA ke arah rezeki tersebut
.
Jadi lah orang yang SENTIASA MEMAAFKAN orang lain. Jangan simpan dendam di dalam hati kerana dendam itu boleh merosakkan jiwa kita.
.
Jangan sekali-kali membelakang kan ibubapa kita. Carilah keredhaan mereka dan pastikan mereka memaafkan kita.
.
BANYAKKAN BERSEDEQAH kerana sedeqah itu adalah pintu rezeki.
.
BUAT JE apa yang betul mengikut syarak. Selebihnya, kita serahkan kepada Allah kerana rezeki itu datang daripada Nya.
.
Akhirnya, pegang dan percayalah kata-kata ini..
JOM BACA BUKU!
.
Nak tulis COPYWRITING yang padu untuk menarik perhatian prospek, kita kena ada ILMU
.
Nak dapatkan ilmu pula kita haruslah banyak MEMBACA dan BERGURU
.
Cuba ambil masa dan disiplin kan diri untuk BACA BUKU setiap hari. Tak kiralah buku yang anda baca itu berkaitan apa sekalipun
.
Kerana bila anda banyak membaca, anda akan DAPAT IDEA untuk berkarya dan menulis copywriting yang padu
.
So, JUST GET A BOOK AND START READING shall we! 😉
TETAPKAN PENDIRIAN
.
Bila anda ingin membeli rumah, pastikan anda BETUL-BETUL BERSEDIA untuk memiliki rumah yang anda inginkan dan TETAPKAN PENDIRIAN anda.
.
Sebelum anda menandatangani Booking Form dengan ejen hartanah dan membayar Earnest Deposit atau wang cengkeram kepada pihak agency, anda seharusnya telah membuat keputusan MUKTAMAD untuk membeli rumah tersebut.
.
Kalau masih tak boleh buat keputusan, buatlah Solat Sunat Istikharah dan Solat Sunat Hajat untuk memohon bantuan daripada Allah untuk memastikan bahawa keputusan anda untuk membeli rumah tersebut adalah TEPAT dan betul.
.
Jangan sekali-kali “berubah fikiran” setelah anda menandatangani Booking Form dan membayar Earnest Deposit dengan ejen hartanah hanya disebabkan anda baru merasakan yang rumah itu tidak sesuai untuk anda.
.
Ia akan jadi lebih menyulitkan setelah anda menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA) dan telah membayar Baki Deposit untuk mencukupkan bayaran 10% deposit kepada pihak penjual.
.
Kenapa admin cakap “menyulitkan”?
.
Sebab, jika anda SUKA-SUKA nak batalkan pembelian rumah ketika itu, menurut klausa Perjanjian Jual Beli dan Booking Form yang telah anda tandatangani, penjual BERHAK untuk “FORFEIT” wang deposit tersebut dan anda akan mengalami kerugian.
.
Bukan itu sahaja, anda juga terpaksa membayar “Abortive Cost” kepada pihak peguam kerana peguam telah separuh jalan menyiapkan kerja-kerja dokumentasi bagi urusan jual-beli tersebut.
.
Jadi, FIKIR MASAK-MASAK sebelum anda membuat keputusan.
.
Kerana jika anda tersilap, anda akan menyulitkan keadaan bukan sahaja kepada diri anda sendiri, tetapi kepada semua pihak termasuk penjual, ejen hartanah, peguam dan banker.
DIAM-DIAM UBI
.
Admin salute dengan mereka yang bersungguh-sungguh dalam menjalankan sesuatu kerja dan berusaha dengan gigih untuk mencapai apa yang di cita-citakan.
.
Mungkin dia tidak kecoh menceritakan apa yang dia buat tapi yang penting DIA BUAT!
.
Bila dah usaha, jangan lupa untuk berdoa dan panjatkan kesyukuran kepada Allah atas rezeki yang telah dikurniakan.
.
Kalau kita dah berusaha, kejayaan pasti akan menyusul, cuma masanya saje yang mungkin cepat atau lambat bergantung kepada rezeki yang Allah bakal kurniakan.
.
So, JANGAN BERHENTI BERUSAHA , KUATKAN SEMANGAT dan PEGANG apa yang kita PERCAYAKAN.

SKIM PERUMAHAN BELIA (SPB)
.
KPKT telah berkolaborasi dengan beberapa agensi serta institusi kewangan yang lain sebagai hasrat untuk meningkatkan akses pemilikan rumah di kalangan belia menerusi beberapa pelan dan jalinan kolaborasi strategik.
.
Skim Perumahan Belia (SPB) dikendalikan oleh BSN Malaysia mulai 1 Januari 2020 sehingga 31 Disember 2021 yang menawarkan jaminan pinjaman 10 peratus melalui Cagamas untuk membolehkan peminjam mendapatkan pembiayaan penuh dan bantuan ansuran bulanan sebanyak RM200 sebulan untuk dua tahun pertama, terhad kepada 10,000 unit rumah. Untuk maklumat lanjut anda boleh layari:
https://www.mybsn.com.my/content.xhtml?contentId=530

APA ITU “LEADS”
(Bahagian 2)
.
Sebagai Perunding Hartanah, LISTING daripada owner atau penjual adalah PENTING sebab tanpa listing, macam mana anda nak berniaga sbb anda takde hartanah yang boleh diiklankan untuk dijual.
.
Sama lah keadaannya kalau anda nak jual sesuatu produk, sebelum anda berhasrat utk menjadi penjual, anda mestilah DAH ADA PRODUK yang anda ingin jualkan.. Betul tak?
.
So, isunya di sini, BAGAIMANA anda nak DAPATKAN LISTING daripada owner tadi?
.
Admin pernah share dalam siaran FB LIVE sekitar Disember tahun lepas cara-cara nak dapatkan listing. Ada cara tradisional dan ada cara terkini yg anda boleh lakukan. Anda boleh tengok video tersebut melalui link di bawah ini:
.
https://youtu.be/ZvwUmDxPRkY
.
Tapi pada posting kali ini, Admin tak berniat nak kupas lanjut berkenaan cara tradisional tersebut sebab anda boleh tengok balik video yg Admin share di atas tadi.
.
Yang admin nak kupas lanjut kali ini adalah cara nak generate LEADS dengan menggunakan teknologi LANDING PAGE atau MINISITE.
.
Teknik LANDING PAGE atau MINISITE ini telah digunakan oleh kebanyakan penjual produk yg memasarkan produk mereka secara online marketing tertumanya melalui social media seperti Facebook dan Instagram.
.
Apa yg anda perlukan hanyalah LINK atau URL Landing Page anda yg boleh dibuat sendiri dengan kos di bawah RM500 sahaja. Link tadi boleh digunakan BERKALI-KALI dan tak memerlukan kepakaran dalam bidang IT pon utk menghasilkan Landing Page yg padu.
.
Dalam Landing Page tadi, anda hanya perlu ceritakan kepada prospek (bakal klien anda) bagaimana anda boleh membantu mereka berbekalkan pengalaman dan kepakaran anda dalam bidang hartanah.
.
Dalam landing page tadi juga, prospek akan diminta untuk memberikan maklumat mereka kepada anda secara SUKARELA tanpa paksaan dan maklumat yg telah mereka berikan tadi akan terus dihantar kpd anda melalui email dgn SERTA MERTA setelah mereka klik butang HANTAR.
.
Inilah cara yg admin gunakan untuk mendapatkan LEADS peserta seminar dan program yg Hartanah dan Anda anjurkan.
.
Tak perlu lagi admin nak bersusah payah memujuk mereka yg berminat utk menyertai program yg kami anjurkan. Cukup sekadar menggunakan Landing Page dan follow step-step tertentu yg bakal admin kongsikan dalam posting yg akan datang.
.
Amacam, TERUJA tak nak tau apa step-step nya??

APA ITU “LEADS”
(bahagian 1)
.
Muqaddimah
.
Tentu ada di kalangan anda yg masih tak faham atau tak pernah langsung mendengar terma LEADS ini. So, bila Hartanah dan Anda anjurkan seminar hartanah STRATEGI TARIK “LEADS”, mungkin ada yang tertanya-tanya LEADS tu apa??
.
Dalam bahasa mudahnya, LEADS adalah PROSPEK KLIEN atau bakal2 penjual atau pembeli yang bersedia untuk berurusan dengan anda. Mereka ini terdiri daripada masyarakat di luar sana yg perlu anda TARIK dan PANCING untuk mengenali siapa anda dan seterusnya berurusan dengan anda.
.
Anda tentu faham dan sedia maklum bahawa terdapat RAMAI individu yg menjalankan urusan sebagai Perunding Hartanah atau Broker di luar sana yg menjadi PESAING anda. Mereka juga menjalankan perniagaan urus niaga hartanah, mencari listing hartanah untuk dijual, disewa, dilelong, dipajak dan lain-lain lagi.
.
Persoalannya sekarang adalah, bagaimana anda boleh “stand out” dan berada selangkah ke depan berbanding pesaing-pesaing anda tadi? Bagaimana pula anda ingin bersaing dengan mereka yang telah lama berada di dalam industri perundingan hartanah dan berpengalaman luas berbanding anda yg baru setahun jagung berjinak-jinak dalam lapangan ini?
.
Kerana itu lah admin berpendapat dan merasakan adalah PENTING untuk anda difahamkan, dididik dan dimaklumkan tentang KEPENTINGAN penggunaan teknologi masa kini dalam urusan seharian anda sebagai Perunding Hartanah.
.
Pokok pangkalnya, anda harus BERSEDIA untuk BELAJAR, mulakan langkah untuk BERUBAH, BUAT JE apa yg telah disyorkan dan CUBA PRATIKKAN ilmu tersebut supaya anda tidak terus duduk dalam kepompong kenaifan dan kebingungan.

PESANAN UNTUK ADIK-ADIKKU “BBNU”
.
Buat adik-adikku Budak Baru Nak Up (BBNU), pagi ni ada pesanan dan nasihat khusus untuk anda. Harap jangan sentap dan kecik hati dengan nasihat abam ni ya. Terimalah dengan hati yg terbuka dan maaf jika ada yg terasa.
.
Bagi BBNU yg kerja kerajaan, biasanya sangat mudah untuk anda buat pinjaman peribadi sebab banyak bank dan koperasi yg menawarkan pakej untuk anda. Bila dah mudah, maka ramai yg suka buat pinjaman peribadi walaupon tiada keperluan mendesak untuk dia membuat pinjaman tersebut.
.
Persoalan utama yg anda perlu fikirkan adalah, ke mana wang pinjaman tersebut akan dibelanjakan dan bagaimana utk anda membayar instalment bulanan yg bakal menjadi komitmen anda setiap bulan sepanjang 5 ke 10 tahun akan datang.
.
Jika dah ada hutang pembiayaan peribadi, DSR untuk beli rumah atau buat harta dah jadi kecil. Jika hutang pembiayaan peribadi 10 tahun, lepas selesai hutang tu baru boleh beli harta yang lain.
.
Jika anda masih bujang, cuba lah BELAJAR buat simpanan bulanan daripada gaji anda sekurang-kurangnya 20%-30%. Disiplin kan diri untuk buat perkara ni dulu.
.
Di samping tu, guna peluang semasa muda untuk memiliki polisi takaful sementara anda masih layak. Takaful tu penting utk kecemasan dan jika kita ditimpa musibah penyakit dsb. Nanti kalau dah sakit, takde syarikat takaful yg sudi nak jual kpd anda.
.
Ambil keberkatan rezeki dengan memberi sumbangan bulanan kepada ibu dan ayah kita. Rajin-rajinlah menghulurkan bantuan kepada mereka walaupon gaji kita tak besar dan mereka tak pernah meminta.
.
Pakailah apa yg ada dan tak perlu ikut nafsu beli apa yg kita rasakan “cool & trendy” semata-mata nak ikut kawan atau bisikan syaitan.
.
Jangan mudah merasakan yg kita dah “selesa” dgn gaji kita dan kita tak perlu nak menyimpan sebab memang setiap hujung bulan, cucuk ATM je ada gaji. Sampai bila yg anda pasti anda takkan “kekeringan”?
.
Utamakan bina simpanan dulu sebelum ada impian nak buat hutang. Simpanan kecemasan 6 bulan gaji dah ada?
.
Kesimpulannya, semasa muda ni lah anda patut bersusah payah, mengikat perut dan mengawal nafsu daripada membelanjakan wang tak tentu hala. Belajarlah utk disiplin kan diri mengawal dan merancang perbelanjaan anda. Banyakkan menyimpan utk kemudahan anda di hari-hari mendatang ketika anda tidak mampu lagi utk bekerja dan jika anda diuji dengan musibah yg kita sendiri tak tahu bila ia akan berlaku.
.
Jangan marah abam atas nasihat ini ya dik.. Abam bagi nasihat pon sebab abam sayang dan ambil berat tentang adik 😉

HIDUP TANPA KOPI
.
Admin mengaku yg admin ni seorang penggemar kopi. Setiap pagi mesti tak boleh mulakan kerja kalau tak kena kopi dulu. Tak kisahlah nescafe ke atau kopi O kaw. Pendek kata, kopi mesti menjadi peneman utama untuk memulakan kerja!
.
Anda pula bagaimana? Ada yang geng dengan Admin tak?
.
Tapi ada juga yang Admin tahu tak suka minum kopi. Kalau minum dia mesti sakit kepala dan rasa nak muntah. Kekadang tu bau kopi pon tak boleh! Kesiannya 😅
.
Tapi bukan isu kopi tu yang admin nak kupas pagi ni. Isunya adalah SETIAP MANUSIA DIJADIKAN ALLAH BERBEZA-BEZA.
.
Macam yg admin cakapkan tadi, sedangkan penggemar kopi pon ada perbezaan, ada yg suka dan ada yg tak suka.. Inikan pula hal-hal yg lain kan!
.
Begitulah dengan TABIAT KERJA dan bagaimana kita “EXECUTE” kerja yg kita lakukan.
.
Ada org suka KERJA KERAS daripada awal tahun malahan sepanjang tahun dia tak berhenti bekerja.
.
Ada orang dia kerja ikut MOOD. Bila rasa nak kerja kuat, dia akan pulun habis-habisan tapi bila mood kerja takde, dia pon melingkar atas katil tido
.
Ada org yg memang perlukan sesuatu atau seseorang untuk PUSH dan bagi semangat kat dia, barulah dia boleh bekerja
.
Ada tu pulak jenis yang suka IKUT-IKUT orang dan trend. Nampak org tu buat benda baru, dia pon ikut buat benda baru. Pendek kata tak tetap pendirian lah.
.
Jadi, anda ni kategori yang mana satu??

.

Insya-Allah dalam posting yg akan datang, kita sambung lagi cerita pasal ni 😉

DAH TUKAR NAMA DALAM GERAN INDIVIDU/ STRATA ATAS NAMA ANDA?
.
Banyak owner rumah yang Admin nampak kurang ambil berat tentang penukaran nama mereka sendiri dalam dokumen hakmilik (Geran) yang telah dikeluarkan oleh Pejabat Tanah.
.
Ada tu sampai berbelas tahun geran individu/strata dah dikeluarkan tapi masih atas nama pemaju dan belum dipindahmilik kepada nama pemilik.
.
Antara alasan mereka adalah kos untuk buat urusan pindahmilik di dalam geran terlalu tinggi dan mereka tak mampu untuk membayarnya.
.
Ada juga yang buat acuh tak acuh tentang hal ni sebab mereka rasakan ia tidak penting asalkan mereka masih lagi duduk di rumah tersebut dan tiada keperluan untuk menjual unit-unit kepunyaan mereka.
.
Tanggapan ini adalah SALAH dan sebenarnya, anda telah menyusahkan diri anda sendiri. Kos yang terlibat akan jadi lebih tinggi jika anda melengahkan urusan pindahmilik geran tersebut daripada nama pemaju kepada nama anda.
.
Proses akan bertambah rumit dan kosnya akan jadi lebih MAHAL sekiranya pemaju tersebut telah DIGULUNG!

BE INNOVATIVE & CREATIVE
.
Nak jadi yang terbaik, kita haruslah jadi yang TERAWAL kalau bukan pon yang pertama
.
Cuba buat sesuatu yang orang lain belum pernah atau jarang-jarang di buat
.
Carilah idea bagaimana nak tonjolkan diri anda sebagai Perunding Hartanah yang lain dari yang lain
.
Kaji bagaimana Jack Ma boleh berjaya dengan Alibaba dan Kodak boleh bungkus kerana tak ikut peredaran zaman
.
TRY TO BE THE FIRST!
.
BE INNOVATIVE & CREATIVE

BERTINDAKLAH SEGERA
.
“Rumah ni dah ok.. Cuma..”
.
“Nak cari rumah depan padang dah jumpa.. Tapi..”
.
“Harga rumah ni dah cun.. Masalahnya..”
.
Bila dah jumpa rumah yang diidamkan, harga pon dah menepati bajet, lokasinya pon menarik, check kelayakan loan pon takde masalah, perbelanjaan bulanan pon under control, apa lagi yang DITUNGGU?
.
JANGAN BERTANGGUH LAGI!
.
Sebabnya, bukan anda sorang je yang AIM nak beli rumah tu. Silap haribulan, dah ada orang lain yang mengintai peluang untuk memilikinya dan akan GRAB peluang tu tanpa anda sedari
.
Kang terlepas rumah idaman.. anda juga yang akan menyesal 😁
.
REBUTLAH PELUANG KEEMASAN UNTUK MEMILIKI RUMAH IDAMAN ANDA SEKARANG!

.
SHARE kan peringatan ni kepada rakan-rakan anda juga supaya mereka tidak menyesal dikemudian hari 😉

BLANKET CONSENT
.
Blanket Consent atau Kebenaran Pindahmilik Umum adalah consent yg dikeluarkan oleh Pejabat Tanah secara umum dengan menyenaraikan di dalam lampiran Consent tersebut setiap unit owner yg membeli unit2 hartanah daripada pemaju di dalam sesebuah projek perumahan sebelum strata / individual title di keluarkan. Dalam kes ini, projek tersebut masih dipegang di bawah Master Title atau Geran Induk.
.
Hal ini adalah terpakai untuk Master Title yang terdapat Sekatan Kepentingan (Restrictions) di dalam gerannya (biasanya untuk hartanah jenis Leasehold) yang mewajibkan Kebenaran Pindahmilik daripada pihak berkuasa negeri dipohon sebelum pindahmilik boleh dilakukan.
.
Pemaju akan memohon daripada pejabat tanah utk consent pindahmilik dikeluarkan kepada setiap pembeli unit2 hartanah dalam projek perumahan tersebut semasa projek itu sedang dibangunkan.
.
Bila geran individu /strata telah dikeluarkan oleh pejabat tanah dan pindahmilik (MOT) perlu dibuat untuk mendaftarkan nama pembeli dalam geran individu/strata masing2, nama2 pembeli yg telah didaftarkan di dalam blanket consent tadi boleh terus mendaftarkan nama mereka tanpa perlu apply consent secara individu lagi.
.
Kalau berlaku penjualan sebelum geran individu dikeluarkan oleh pejabat tanah, penjual selaku penama yg disenaraikan di dalam blanket consent tadi perlu memohon untuk menukar namanya kepada nama pembeli yang baru di dalam blanket consent tersebut.
.
Proses ni dinamakan BATAL GANTI. Proses Batal Ganti adalah tertakluk kpd kebenaran pemaju dan juga pejabat tanah dan ada bayaran tertentu yg boleh dikenakan terhadap penjual oleh pemaju.
.
Jadi, bila geran individu /strata telah dikeluarkan oleh pejabat tanah, nama pembeli yg baru boleh didaftarkan terus atas geran setelah Batal Ganti diperolehi dan pindahmilik MOT disempurnakan oleh pembeli yang baru tersebut.
.
Sekarang anda dah tahu kan?
.
Sila SHARE maklumat ini kepada rakan2 anda pula 😉
.
LIKE & FOLLOW page Hartanah dan Anda untuk mendapatkan tips harian berkenaan hartanah.

TARGET 2020
.
Kalau tanya admin tentang personal target, tahun 2020 ni admin meletakkan sasaran nak mencurahkan ilmu kepada 1000 orang peserta melalui seminar dan program yang bakal Hartanah dan Anda anjurkan sepanjang tahun.
.
Mohon sama-sama kita doakan agar target admin tu tercapai.
.
Anda pula bagaimana? Kalau dah ada target tertentu yang ingin anda capai untuk tahun ni, pastikan anda TULIS BESAR-BESAR dan TAMPALKAN target tersebut di tempat yang anda selalu nampak
.
Barulah mudah untuk anda ingat dan takdelah anda “terhilang arah” nanti 😉
.
So, lepas baca posting ni, jangan lupa untuk TULIS DAN TAMPALKAN target anda tadi ya!

2020 WILL BE YOUR DECADE OF PERFECT VISION!
.
.
Good things are meant to be SHARED.
.
.
Something to ponder before 2020 steps in 😉
.
.
https://youtu.be/QpEXD-mrEgk

MENTARI MERAH DI UFUK TIMUR
.
Admin teringat bait-bait lirik lagu dendangan kumpulan Search ini yang mengingatkan kita tentang kematian dan Hari Kiamat yang kian hampir…
.
“Ada yang tertinggal
Setelah terbenam Mentari
Ada yang tertinggal
Setelah kering air di kali
.
Alam telah menyakinkan
Kau mesti pergi
Kau mesti
Alam telah menyakinkan
Kau mesti kembali
Bagai yang telah dijanjikan Illahi
Ada yang tertinggal
Setelah musnah semua mimpi”
.
Ya, mati itu adalah PASTI. Ia telah dijadualkan dan ditetapkan oleh Allah yang mana apabila tiba saat itu, ia tidak akan terlewat atau terawal walaupun sesaat.
.
Pastikan kita menjalani kehidupan hari ini umpama kita akan mati pada hari esok. Sentiasa beringat dan bermunajat kepada Nya agar kita bakal pergi sebagai hamba Nya yang beriman dan bertakwa.

KOPI YANG HITAM PAHIT KALAU DITAMBAH GULA AKAN MANIS JUA 😉
.
Begitu juga dengan perjalanan hidup kita, jadikan setiap kenangan yang hitam dan pahit itu sebagai pengajaran.. Ambil iktibar dari setiap yang kita lalui dan JANGAN ULANGI kesilapan lampau
.
TAMBAH KEMANISAN di dalamnya supaya kita dapat menikmati kehidupan yang lebih baik di masa mendatang
.
TAPI.. Jangan lupa untuk BERPADA-PADA dalam mencari kemanisan agar kita tidak merosakkan tubuh badan kita pula
.
Cukuplah sekadar yang PERLU dan sentiasa BERINGAT dari mana asal usul kita dan apakah tujuan kita dilahirkan ke dunia ini 😊

KAN LAGI BAIK KALAU KITA DAH “SAH” BANG!
.
“Aku dah cakap tadi Lan, memang aku tak sedap hati bila nak masuk ke rumah orang tua tu tadi. Haa, kan kita dah ‘kena’. Padan muka kita! Nasib baik Hj Selamat tu tak panggil polis, kalau tidak dah tidur lokap lah kita malam ni” Lazim merengek bagaikan anak kecil minta disusukan. Mereka kini dalam perjalanan pulang setelah “disekolahkan” oleh Hj Selamat sebentar tadi.
.
“Uish.. taubat dah aku Lazim! Tak nak aku buat kerja haram ni lagi. Nasib baik tak diheretnya kita ke balai tadi. Rupanya rumah polis pencen yang kita terjah. Camna kau dapat nombor dia tu?” tanya si Dahlan
.
“E’eh kau ni..dah lupa ke? kan kau yang bagi nombor dia kat aku suruh aku call 2 hari lepas. Kau cakap kau dapat nombor dia daripada kawan kau. Aku pon call lah” ujar Lazim membela dirinya.
.
“So camna kita lepas ni? Aku tak berani dah nak teruskan. Cuma aku teringat kata-kata orang tua tu tadi..pasal REN Tag. Aku ingat nak selidik lah cara-caranya nak dapatkan REN Tag tu. Kita buat urusan jual-beli hartanah ni ikut undang-undang. Sekurang-kurangnya, kau dah ada contact owner-owner tanah yang kau kenal. Rugi kalau kita biarkan macam tu aje” sambung Lazim.
.
“Ye, aku pon ada terfikir nak belajar cara yang betul untuk jadi ejen hartanah berdaftar ni. Aku pernah dengar kawan aku cakap dulu, nak kena datang kursus NCC katanya. Bayar RM600 je, boleh dapat sijil. Dengan sijil tu nanti, kita dah boleh berdaftar dengan mana-mana agency hartanah yang sah. Daripada kita buat kerja haram macam ni, baik kita ikut undang-undang. Kang tak pasal-pasal terkantoi macam tadi, tak habis makan beb 3 tahun penjara dan denda RM300k!” luah si Dahlan pula mengiyakan kata-kata Lazim.
.
Malam tu, Lazim bertemu Filzah. Muka Lazim nampak sugul tak seperti biasa. Lantas Filzah bertanyakan hal apa yang menghantui fikiran Lazim.
.
“Kenapa ni bang? Muka macam ayam berak kapur je? Ada masalah ke?”
.
“Abang minta maaf Filzah sebab abg rasa, kita terpaksa tangguhkan dulu tarikh perkahwinan kita. Filzah nak tau tak, selama ni, bila abang ikut Dahlan buat kerja-kerja Broker Tanah tu, sebenarnya kerja tu SALAH di sisi undang-undang sebab tak berlesen. Tadi masa abang jumpa prospek kat Desa Pinggiran Putra, dia dah sekolahkan abang dan Dahlan cukup-cukup. Sekarang abang dah sedar dan insaf. Sia-sia lah abang dok mengekor si Dahlan buat kerja haram tu dulu. Tapi abang dah nekad nak jadi Perunding Hartanah yang berdaftar lepas ni. Abang nak masuk kursus NCC dan dapatkan REN tag daripada Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah. Cuma mungkin kali ni, abang perlukan masa sikit untuk kumpulkan duit untuk perkahwinan kita. Filzah doakan semoga rezeki kita dimurahkan dan urusan abang dipermudahkan ya”. terang Lazim panjang lebar.
.
“Takpelah Bang, Filzah faham. Memang daripada dulu Filzah tak berkenan dengan cara abang ikut si Dahlan tu. Bila nak buat deal tanah, bukan main licik dia bagi penerangan kat prospek. Kekadang tu Filzah sendiri tertanya-tanya macam mana dia boleh jadi kaya raya dengan mudah sedangkan umur dia dengan abang sebaya, sekolah pon takde lah tinggi mana dia tu”.
.
“Dahlan tu banyak buat deal atas angin Filzah, suka tinggikan harga tanah sesuka hati dia tanpa pengetahuan tuan tanah. Bila dia close deal, dia makan tepi duit deposit yang dia dapat tu tanpa declare harga sebenar yang dia jual. Dah banyak kali dia berjaya. Tapi siang tadi, bertemu lah Dahlan dengan “ruasnya”. Teruk dia kena tiow dengan prospek tu. Dia pon dah insaf sekarang dan tak nak buat kerja haram tu lagi”.
.
“Alhamdulillah bang, kalau abang dan Dahlan dah insaf, kembalilah ke pangkal jalan. Ikut lah lunas undang-undang yang betul. Abang kena ingat, kita hidup kat dunia ni hanya sementara saje. Keberkatan rezeki tu yang paling penting bang. Nanti bila kita dah SAH hidup sebagai suami isteri, Filzah taknak abang sara hidup kita dengan rezeki haram macam si Dahlan buat tu” Filzah meneruskan saranannya.
.
“Insya Allah sayang, terima kasih kerana masih percayakan abang. Sayang jangan risau ya, abang dah tak buat kerja haram tu lagi.. Abang sayang Filzah..” ujar Lazim sambil tersenyum
.
“Buat masa ni, abang ikutlah step yang betul nak jadi Perunding Hartanah tu ya. Pergilah kursus NCC dan dapatkan REN Tag macam yang abang cakap tu. Ambil iktibar daripada kisah abang dengan prospek tadi. Jadilah Perunding Hartanah yang SAH. Kan LAGI BAIK BILA KITA DAH SAH BANG… dan BILA DAH SAH LAGI INDAH…” Filzah menutup kata sambil matanya melirik manja terhadap tunangnya.

KAN LAGI BAIK KALAU KITA DAH “SAH” BANG!
.
Pagi itu, tepat pada masa yang dijanjikan, Lazim dan Dahlan dah terpacak di depan rumah Hj Selamat di Desa Pinggiran Putra. Beberapa hari sebelum itu, Lazim dah menghubungi Hj Selamat untuk set kan appointment mereka. Setibanya mereka di depan pintu rumah Hj Selamat, tiba-tiba Lazim rasa tak sedap hati dan menyapa Dahlan
.
“Lan, aku rasa berdebar lain macam lah hari ni. Memang tak macam hari-hari biasa kita jumpa prospek. Kau tengoklah rumah Hj Selamat ni, lain macam besarnya. Kereta mewah dia bersusun kat depan rumah. Aku rasa dia ni bukan calang-calang orang”.
.
“Alah, apa benda lah kau ni? Belum masuk jumpa prospek lagi kau dah gubra tak tentu pasal. Jangan jadi bodoh Lazim, bila rumah dia besar dan mewah macam ni, dah tentulah duit dia banyak dan tak kisah untuk dia “invest” dengan kita. Tak luak pon duit dia tu nanti kalau setakat 100k. Kau jangan risau, kalau kau terkesima tetiba nanti, aku backup lah kau. Yang penting kita kasi CLOSE!” bentak si Dahlan dengan yakin.
.
“OK Lan, kalau aku tetiba tak tau nak cakap apa nanti kau sambung ya!” jawab Lazim dengan muka gelabah.
.
“Assalamualaikum Tn Hj.. Err.. saya Lazim yang call Tn Hj semalam berkenaan dengan tanah kat Pintu 1 Putrajaya tu. Yang ni kawan saya Dahlan. Kami dah dapat mandat daripada owner tanah untuk mencari pembeli yang berminat dengan tanah tu. Sebab tu lah kami datang ni nak propose kepada Tn Hj” sapa Lazim kepada Hj Selamat sambil menyuakan business card nya.
.
“Waalaikumsalam. Ya, saya memang berminat nak beli tanah tu. Boleh terangkan kepada saya macam mana cara urusannya?” Hj Selamat memulakan bicara sambil matanya yang bulat memandang tepat ke arah Lazim. Suaranya yang garau sesuai dengan umurnya yang melebihi setengah abad. Ada ketikanya, Hj Selamat membelek-belek business card yang disuakan kepadanya tadi. Lazim agak kaget mendengar “muqaddimah” Hj Selamat apatah lagi bila bertentang mata dengan orang tua tu. Peluh jantannya mula kelihatan di dahi. Sambil terketar-ketar, Lazim menjawab
.
“Err.. Begini Tn Hj, tanah tu terletak di Lot 1322 tak jauh daripada pintu 1 Putrajaya. Err… Kedudukannya sangat strategik sebab bentuk muka buminya rata dan tak berbukit. Keluasannya lebih kurang 5 ekar. Errr.. Status Tanah Pertanian, Rezab Melayu Freehold. Sesuai sangat kalau Tn Hj beli untuk tujuan pembangunan. Harga yang owner letak adalah RM10,000,000 sahaja dan di bawah market rate sekarang. Kalau Tn Hj berminat, Tn Hj hanya perlu bayar RM100k je harini untuk booking”.
.
“Berapa harga yang kau cakap tadi?? RM10 juta?? Apasal mahal sangat! Kau ingat aku tak tau ke owner tanah ni siapa?” dengan keras Hj Selamat membentak seumpama guru disiplin di sekolah memarahi anak muridnya yang nakal.
.
“Minta maaf Tn Hj, memang itu lah harga yang owner maklumkan kepada kami untuk kami propose kepada bakal pembeli yang berminat. Kalau Tn Hj rasa harganya mahal, kami minta diri dulu lah ye” Dahlan mencelah sambil mengajak Lazim beredar.
.
“Nanti dulu, aku tak habis cakap lagi dengan kamu berdua. Kamu cakap tadi, kamu dah dapat mandat daripada owner tanah tu kan? Sebenarnya berapa harga yang dia nak?? Lagi satu, bila kamu suakan business card kamu kepada aku tadi, aku tak pernah dengar nama syarikat kamu ni. Betul ke kamu ni ejen hartanah yang berdaftar? Kalau betul, mesti ada REN tag. Mana REN tag kamu aku nak tengok??” balas Hj Selamat dengan nada keras.
.
“Err.. maaf Tn Hj, kami tak faham apa yang Tn Hj cakapkan tu. Err..REN Tag tu apa? tanya Lazim dengan naif sekali.
.
“Kalau kamu tak tau REN Tag tu apa dan memang takde dalam tangan kamu sekarang, apa yang kamu buat ni salah di sisi undang-undang! Aku ni orang tua yang dah banyak makan garam berbanding kamu. Datuk Fendi owner tanah ni pon aku kenal, kawan aku masa kami sama-sama berkhidmat di Bukit Aman dulu. Kamu ingat aku tak tau yang dia nak jual tanah ni RM8 juta je. Mana pulak datangnya lebihan RM2 juta tu? Kamu nak buat “side deal” lah ni sambil kapur duit dia??” tanya Hj Selamat sambil memandang tepat ke muka Lazim.
.
Pucat lesi muka Lazim dan Dahlan bila mendengar penerangan Hj Selamat. Masing-masing rasa nak “terkucil” dan nak cepat-cepat lari beredar dari situ. Dalam hati mereka, habislah kali ini tembelang mereka pecah. Silap haribulan, mereka kena tidur lokap lah malam nanti!
.
Hj Selamat menyambung “khutbah” nya kepada mereka..
.
“Dengar ni aku nak bagi amaran kepada kamu berdua… berhentilah daripada buat kerja menipu ni yang memang sah-sah melanggar undang-undang.
.
Pertamanya, sebab kamu buat urusan jual-beli hartanah tanpa memiliki lesen yang sah. REN tag tu adalah lesen yang diperlukan oleh mana-mana perunding hartanah untuk menjalankan apa-apa urusan jual-beli hartanah dengan klien. Kalau takde REN tag, kamu tak boleh jalankan urusan tu.
.
Keduanya, kamu tak boleh sesuka hati letakkan harga jual melebihi daripada harga sebenar yang ditetapkan oleh tuan tanah tanpa kebenaran tuan tanah terlebih dahulu. Dalam apa cara sekalipon, tuan tanah mestilah dimaklumkan dan bersetuju dengan harga jual tersebut. Aku tau helah kamu berdua, nak “makan” duit lebihan daripada harga jualan RM2 juta tadi tu kan? Itu memang dah salah di sisi undang-undang dan kamu boleh di dakwa di Mahkamah kerana menipu!”
.
Dahlan dan Lazim terus diam membisu, akur dengan apa yang Hj Selamat khutbahkan kepada mereka sebentar tadi. Mereka hanya mampu mengangguk tanda setuju. Harapan mereka, Hj Selamat “membebaskan” mereka pergi tanpa mengambil apa-apa tindakan lanjut.
.
“Kali ini aku lepaskan kamu, tapi ingat, JANGAN ULANGI LAGI kerja-kerja tak berfaedah yang kamu buat ni! Kalau kamu ditangkap kerana menjalankan urusniaga hartanah tanpa lesen yang sah, kamu boleh didakwa di Mahkamah dan jika didapati bersalah, kamu boleh dihukum penjara tak lebih 3 tahun atau denda tak lebih RM300,000 atau kedua-duanya sekali! Ingat tu!! Dah, pergi balik, aku taknak tengok lagi muka kamu!” Hj Selamat mengakhiri khutbahnya yang panjang lebar.
.
…bersambung di posting akan datang

KAN LAGI BAIK KALAU KITA DAH “SAH” BANG!
.
Kisah ini mengenai Lazim (bukan nama sebenar) yang terjebak menjadi Broker Tanah sejak tahun 2012. Asalnya, dia suka-suka je mengikut kawan, ke hulu ke hilir nak dapatkan “deal” tanah berjuta-juta. Bila tengok kawannya Dahlan (juga bukan nama sebenar) pakai kereta mewah dan bergaya sakan, dia pon teringin lah nak pakai jugak.
.
Dahlan bagitau Lazim yang dia tak perlu bersusah payah nak cari duit. Cukup sekadar mengikut saje Dahlan pergi ke mana-mana dan tengok cara Dahlan “buat deal” dengan “mangsa” dan belajar macam mana nak yakinkan mangsa tu untuk berurusan dengannya.
.
“Kau tak payah serabut kepala nak pikir macam mana nak buat kerja ni lah Lazim. Kau ikut je aku, tengok macam mana aku buat” pesan Dahlan kepada nya.
.
Diam tak diam, dah 3 bulan Lazim ikut Dahlan. Dah banyak mangsa yang dia jumpa. Semuanya terpesona dengan janji-janji manis Dahlan dan mengikut telunjuknya. Beratus ribu wang yang telah Dahlan kutip, semuanya dengan berbekalkan tipu daya dan “strong character” yang dia ada.
.
“Haa..sekarang kau dah faham macam mana nak buat “deal” ni Lazim? Kan dah 3 bulan kau ikut aku.. Kalau tak faham lagi memang kau ni bengap lah! So, next appointment ni aku nak kau yang present kepada mangsa kita tu. Ingat, jangan tersalah cakap pulak!”.
.
“OK Lan, aku cuba yang terbaik. Tapi kau kena lah ikut aku sekali, backup aku kalau aku terketar-ketar nanti ya”. jawab Lazim
.
Tunang Lazim Filzah (bukan nama sebenar) kerap mendesak Lazim untuk menyegerakan tarikh pernikahan mereka. Maklumlah, dah hampir setahun mereka bertunang tapi perancangan untuk menjadikan hubungan mereka “sah” melalui pernikahan belum nampak bayangnya lagi. Manakan tidak, Lazim asyik sibuk ke hulu ke hilir mengikut si Dahlan dalam “urusniaga” tanah mereka.
.
“Bang, bila kita boleh duduk bincang pasal masa depan kita? Mak ayah saya asyik bertanyakan soal kita” tanya Filzah.
.
“Awak jangan la risau. Kan saya tengah sibuk nak kumpulkan duit untuk masa depan kita jugak. Awak bagi saya masa sampai hujung tahun ni. Lagi beberapa bulan je lagi. Saya pon ada” planning” saya sendiri. Sabar ye sayang.. ” pujuk Lazim

TAFSIRAN MELAYU DI DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN
.
Peruntukan Perkara 160 Fasal 2 Perlembagaan Persekutuan
.
“MELAYU” ertinya seseorang yang menganuti agama ISLAM, lazimnya bercakap BAHASA MELAYU, menurut ADAT ISTIADAT Melayu dan
.
a) lahir sebelum Hari Merdeka, di Persekutuan atau di Singapura, atau ibu atau bapanya telah lahir di Persekutuan, atau
pada hari Merdeka itu, ia adalah berdomisil di Persekutuan atau Singapura; atau
.
b) ia adalah keturunan seseorang yang tersebut.
.
Peruntukan Perkara 89 Fasal 6 Perlembagaan Persekutuan
.
“Melayu” termasuklah seseorang yang disifatkan sebagai seorang Melayu bagi maksud-maksud merizabkan tanah di bawah
undang-undang bagi negeri di mana ia bermastautin.
.
Undang-undang tanah negeri yang dimaksudkan oleh Perkara 89 Fasal 6 Perlembagaan Persekutuan itu ialah keenam-enam ERM yang berkuatkuasa di Semenanjung Malaysia kini di mana tiap-tiap ERM itu memberikan tafsiran “Melayunya” sendiri.
.
Oleh yang demikian, berdasarkan tafsiran tersebut, kita bolehlah membuat kesimpulan bahawa ORANG MELAYU yang LAYAK untuk memiliki TANAH REZAB MELAYU di Semenanjung Malaysia adalah tertakluk kepada tafsiran di atas tetapi mestilah merujuk kepada ENAKMEN yang telah diwartakan oleh setiap negeri-negeri di Semenanjung Malaysia.
.
Bagi negeri SELANGOR, Undang-Undang yang terpakai adalah:
.
Enakmen Rizab Melayu (ERM) Negeri Melayu Bersekutu (NMB) Bab 142
.
“Melayu” ertinya seorang yang berasal dari mana-mana bangsa “MALAYAN” yang lazim bertutur dalam bahasa Melayu atau mana-mana bahasa “Malayan” dan menganut agama Islam.
.
Siapakah pihak yang menentukan status Melayu seseorang untuk membeli atau memiliki Tanah Rizab Melayu di Negeri Selangor?
.
Pengesahan status Melayu untuk memiliki atau membeli tanah Rizab Melayu di Negeri Selangor adalah berdasarkan peruntukan Seksyen 20 Enakmen Rizab Melayu iaitu segala keraguan berkenaan status Melayu hendaklah dirujuk kepada Pihak Berkuasa Negeri untuk dibuat keputusan dan tiap-tiap keputusan itu adalah muktamad dan tidak boleh dipersoalkan atau dikaji semula oleh mana-mana Mahkamah.

KISAH JOINT-VENTURE AGREEMENT
.
Lanjutan daripada posting admin sebelum ini, admin ada kongsikan kisah klien admin yang telah tersilap langkah menandatangani Perjanjian Usaha-sama (JV Agreement) bersama pemaju hartanah yang ingin mengambil kesempatan “kealpaan” dan “kurangnya ilmu” tuan tanah dalam bab undang-undang dengan menggunakan kedudukan dan kelicikan mereka tanpa mengambil kira sama ada si tuan tanah tadi faham akan apa yang terkandung di dalam Perjanjian JV tersebut tertutamanya tentang hak tuan tanah.
.
Cuba anda bayangkan, dalam kes tersebut, Perjanjian JV tidak menyatakan TEMPOH TERTENTU untuk projek tersebut di siapkan dan meletakkan sepenuhnya kepada budibicara pemaju untuk mendapatkan kelulusan ubah syarat tanah dan pembangunan nya. Tambahan pula, tuan tanah TIDAK BOLEH masuk campur dalam sebarang urusan yang perlu dilakukan untuk kerja-kera tersebut dan memberikan kuasa sepenuhnya kepada pemaju.
.
Yang lebih menyedihkan, Tuan Tanah telah memberikan Surat Kuasa Wakil Tak Boleh Batal atau Irrevocable Power of Attorney (PA) kepada Pemaju yang mana di bawah klausa tersebut, Pemaju boleh melakukan “Dealings” atau urusan ke atas tanah tersebut termasuklah MENGGADAIKAN tanah tersebut kepada institusi kewangan bagi tujuan mendapatkan modal untuk membangunkan tanah tersebut.
.
Dengan termeterainya Perjanjian JV dan PA tersebut, pemaju boleh menjalankan urusan ke atas tanah tersebut seolah-olah Pemaju adalah tuan tanah!
.
Bila admin selidik lagi terma perjanjian, TIADA KLAUSA khusus yang membolehkan tuan tanah membatalkan perjanjian tersebut termasuklah jika pemaju gagal menjalankan tanggungjawabnya untuk memajukan tanah.
.
Cuba anda bayangkan sekiranya pemaju GAGAL untuk menyiapkan projek tersebut dan ianya terbengkalai, di tambah pula tanah tersebut TELAH DIGADAIKAN kepada pihak Bank dan Pemaju gagal untuk melunaskan bayaran pinjaman kepada Bank, sudah tentulah pihak Bank boleh MELELONG tanah tersebut kepada pembida yang berminat!
.
Yang menyedihkan juga, tuan tanah hanya di bayar RM500 sahaja oleh Pemaju sebagai bayaran permulaan ketika Perjanjian JV ditandatangani. RM500 untuk sekeping tanah yang nilainya hampir SETENGAH JUTA!! Memang tak masuk akal dan BERAT SEBELAH!
.
Jadi, pengajarannya, bila kita didatangi seseorang dengan niat untuk membuat apa-apa perjanjian usaha-sama (JV) dengan kita, sebaik-baiknya kita selidik dulu proposal mereka.
.
Kalau kita kurang arif dengan apa yang terkandung dalam proposal tersebut, eloklah kita dapatkan khidmat nasihat daripada yang pakar terutamanya PEGUAM HARTANAH.
.
Kita MESTI FAHAM implikasi sesuatu perjanjian sebelum kita menandatandatanganinya.
.
Kalau tersilap langkah, disebabkan kita tidak memahami apa yang terkandung di dalam perjanjian itu dan implikasinya, MUNGKIN apa yang kita tandatangani tadi TIDAK MENJAGA hak dan kepentingan kita seterusnya kita akan mengalami kerugian dan MERANA hingga ke akhir hayat.
.
Kini, nasi sudah menjadi bubur, perjanjian sudah pon ditandatangani dan dimeterai.
.
Bila klien tanyakan kepada Admin, apakah langkah yang boleh beliau ambil untuk memastikan hak arwah ayahnya terbela, admin hanya mampu menasihatinya untuk terus memantau, mengejar, membuat “follow up” dengan pihak pemaju dan pejabat tanah yang berkenaan dalam memastikan mereka menjalankan tanggungjawab mereka dengan segera tanpa berlengah.
.
“PUSH THEM HARD, AS IF THERE IS NO TOMORROW” jawab admin ringkas.

AKIBAT MENANDATANGANI PERJANJIAN JOINT-VENTURE (JV) TANPA MEMAHAMI KLAUSA
.
Semalam admin didatangi seorang klien yang mengadu tentang Perjanjian Usahasama (JV Agreement) yang telah ditandatangani arwah bapanya bersama pemaju hartanah beberapa tahun lalu.
.
Beliau ingin mengetahui apakah implikasi perjanjian tersebut terhadap tanah arwah bapanya kerana beliau risau, sehingga kini, pemaju belum melaksanakan apa-apa kerja awalan di atas tanah tersebut walaupon Perjanjian JV telah ditandatangani beberapa tahun lepas.
.
Kini, bapanya telah meninggal dunia dan arwah tidak pernah mendapat apa-apa nasihat guaman sebelum menandatangani Perjanjian JV tersebut.
.
Setelah meneliti perjanjian tersebut, Admin dapati bahawa ianya BERAT SEBELAH dan tidak menjaga kepentingan tuan tanah iaitu arwah bapa beliau.
.
Ini lah antara klausa yang terkandung di dalam Perjanjian JV tersebut.
.
Nantikan kupasan lanjut admin tentang implikasi Perjanjian JV tersebut di dalam posting akan datang sedikit masa lagi.
.
Pesan admin, dapatkan khidmat nasihat Peguam yang pakar dan terlatih dalam bidang hartanah sebelum anda menandatangani apa-apa perjanjian dengan sesiapa pon. Pastikan anda tahu hak dan implikasi perjanjian tersebut SEBELUM anda menandatanganinya.
.
Kepentingan dan hak diri anda sebagai tuan tanah perlulah dijaga oleh anda sendiri!

SIMPANAN DAH CUKUP?
.
Apa yang admin nak tulis harini mungkin kedengaran agak pedas. Bukan admin nak perli sesiapa tapi nak mengingatkan diri admin je.
.
Hujung-hujung tahun macam ni, biasanya macam-macam promosi jualan murah yang keluar. Baik di internet, media sosial mahupun di TV.
.
Yang tukang promote ni pon macam tau-tau je nak buat promosi. Mentang-mentanglah kita ni baru dapat claim komisen FIRST TIME CLOSE kes jual rumah, masa tu lah jugak dia keluarkan iklan suruh kita belanjakan duit komisen tu.
.
Ni admin nak pesan, sebelum kita belanjakan duit-duit tu, kita kena PASTIKAN DULU yang kita dah ketepikan untuk SIMPANAN! Korang kan kerja sebagai ejen, income base korang bergantung kepada komisen sales semata-mata. Bila takde sales, takde lah komisen kan?? Sebab tu admin nasihatkan, awal-awal dapat komisen tu kena KIRA PERBELANJAAN dan KETEPIKAN UNTUK SIMPANAN. Ini yang WAJIB korang buat dulu.
.
Tapi, berapa banyak pulak yang perlu di simpan?
.
Berdasarkan kajian dan nasihat daripada pakar kewangan, kita PERLU ADA SIMPANAN sekurang-kurangnya 6 bulan daripada pendapatan bulanan kita. Tapi disebabkan korang kerja sebagai ejen dan takde pendapatan tetap bulanan, jadi, nak kena kira berdasarkan NILAI PERBELANJAAN BULANAN korang lah.
.
Sebagai contoh, jika korang spend RM2000 sebulan untuk bayar hutang, bagi duit kat mak ayah, perbelanjaan mengurus diri, pasangan dan keluarga, jadi korang kena buat simpanan sekurang-kurangnya RM12,000 untuk keperluan mendesak / emergency.
.
Ye lah, simple maths apa..
.
6 bulan x RM2000 = RM12,000
.
Disiplin kan diri SIMPAN duit komisen tu sehinggalah jumlah RM12,000 tadi dah cukup. Kalau tak cukup lagi, korang kena TOP-UP sampai CUKUP!
.
Kalau dah cukup nak buat apa pulak admin?
.
Cuba lah untuk simpan lagi untuk tabung kedua, ketiga dan seterusnya… Lagi banyak korang simpan, lagi bagus lah…
.
So, sekarang admin nak tanya korang pulak…
.
Dah ada ke Tabungan 6 bulan tadi tu?
.
Kalau takde lagi, JANGAN GATAL NAK TUKAR KERETA BARU!
.
Admin cuma nak mengingatkan diri admin je.. MINTA MAAF lah kalau korang pulak yang terasa 🙏🙏😅😅

SET YOUR TARGET.. NOT YOUR LIMIT!
.
Since target will make you work harder but limit will makes you stay there forever 😉

BILA DAH “SAH” LAGI INDAH!
.
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
.
Sukacita dimaklumkan bahawa Institut Pengurus Harta dan Fasiliti Malaysia [Malaysian Institute of Property and Facility Managers] (MIPFM ) dengan kerjasama Hartanah dan Anda akan menganjurkan Program NEGOTIATORS CERTIFICATION COURSE (NCC) pada ketetapan berikut:
.
Tarikh: 8 dan 9 Februari 2020 (Sabtu & Ahad)
.
Masa: 8.30pg hingga 5.30ptg
.
Tempat: SUASANA ILMU,
No. 10A, Tingkat 1,
Jalan Suasana 2/7A,
Bandar Tun Hussein Onn
43200 Cheras
Selangor
.
Tel: 0390817630 / 0126550685
.
Target Peserta: 30 orang
.
Yuran Penyertaan: RM600 sahaja.
.
Bagi anda yang ingin menjadi Real Estate Negotiator (REN) atau Perunding Hartanah, NCC adalah “LANGKAH PERTAMA” untuk membolehkan anda menjadi REN yang SAH dan berdaftar dengan LPPEH.
.
Kursus selama 2 hari penuh dari pagi hingga petang ini adalah WAJIB disertai oleh semua bakal Perunding Hartanah yang berhasrat untuk mendapatkan REN Tag.
.
Selesai sahaja kursus NCC, anda akan diberikan sijil penyertaan dan melayakkan anda untuk menyertai mana-mana Agency Hartanah yang berdaftar mengikut pilihan anda sendiri dan dapatkan REN Tag.
.
Bayaran untuk menyertai NCC adalah RM600 sahaja dan sudah pasti ianya sangat BERBALOI kerana pengisiannya sangat PADAT, sarat dengan ILMU dan BERMANFAAT.
.
Jika anda berminat untuk menyertai program ini, sila daftarkan diri anda melalui LINK berikut:
.
https://hartanahdananda.com/ncc

KERAMAT HIDUP
.
Tanpa mereka, kita tidak mungkin berada di dunia ini…
.
Tanpa mereka, kita tidak mungkin dapat menghirup udara segar di pagi hari…
.
Tanpa mereka, kita tidak mungkin dapat berdiri di sini…
.
Dan tanpa mereka, kita mungkin tidak kenal erti budi dan harga diri…
.
Merekalah RAJA kita…
.
Merekalah Ibu dan Ayah kita…
.
Mereka lah KERAMAT HIDUP kita…
.
Buatlah sehabis baik untuk mereka jika mereka masih ada…
.
Jika tidak, kelak kita akan menyesal bila mereka telah pergi meninggalkan kita buat selamanya…

NEGOTIATORS CERTIFICATION COURSE (NCC)
.
NCC adalah “LANGKAH PERTAMA” untuk membolehkan anda menjadi Perunding Hartanah atau REN yang SAH dan berdaftar dengan LPPEH.
.
Kursus selama 2 hari penuh dari pagi hingga petang ini adalah WAJIB disertai oleh semua bakal Perunding Hartanah yang berhasrat untuk mendapatkan REN Tag.
.
Selesai sahaja kursus NCC, anda akan diberikan sijil penyertaan dan melayakkan anda untuk menyertai mana-mana Agency Hartanah yang berdaftar mengikut pilihan anda sendiri dan dapatkan REN Tag.
.
Bayaran untuk menyertai NCC adalah RM600 sahaja dan sudah pasti ianya sangat BERBALOI kerana pengisiannya sangat PADAT, sarat dengan ilmu dan BERMANFAAT.
.
Harini, Admin nak buat survey dan nak minta anda bagi maklumbalas di sini.
.
Kalau Hartanah dan Anda bercadang untuk menganjurkan Negotiators Certification Course (NCC) di Suasana Ilmu, BTHO Cheras pada bulan Januari atau Februari nanti, ada sesiapa yang berminat nak join? 😁
.
Kalau cukup 30 orang, Insya Allah kita akan adakan NCC tersebut di SUASANA ILMU, BTHO CHERAS nanti 😉
.
LET’S START 2020 WITH A BANG!

DIA ADA DENGAN KITA
.
Setiap pagi, bila kita bangun dari tidur, jangan lupa untuk BERSYUKUR kepada Nya sebab masih memberi peluang kepada kita untuk meneruskan kehidupan
.
Dalam setiap perbuatan dan pekerjaan yang kita lakukan, jangan lupa untuk NIATKAN dalam hati yang kita lakukan semua itu kerana Nya
.
Dalam setiap perkara yang kita kerjakan, pastikan kita utamakan dalam mencari KEBERKATAN rezeki dan KEREDHAAN Nya, bukan penghormatan dan kemuliaan di sisi manusia
.
Kerana sesungguhnya dunia ini adalah TEMPAT TUMPANGAN buat seketika, Akhirat jua lah tempat abadi kita
.
Oleh itu, jagalah HUBUNGAN kita dengan NYA. Semoga kita tergolong dalam golongan orang yang bersyukur dan mendapat ganjaran syurga di sana nanti.

RAJIN-RAJINLAH BUAT VIDEO
.
Admin perhatikan, kebanyakan REN lebih gemar mengiklankan listing mereka menggunakan gambar dan jarang2 gunakan video.
.
Alasan mereka kerana mereka malu nak ke depan, tak reti nak edit video, takde masa nak shoot dan macam2 lagi.
.
Tapi yang sebenarnya, semua ni ALASAN belaka sebab actually mereka MALAS nak buat 🤭🤭
.
COME ON lah.. Zaman sekarang ni marketing strategy dah berubah. VIDEO MARKETING dah menjadi trend! Takkan kita masih nak duduk di takuk lama beb!
.
Nak buat video bukannya susah. Yang penting anda mesti ada HANDPHONE yang boleh rekod video. Tak payah yang canggih2 sangat pon takpe.
.
Kemudian, anda perlu tahu gunakan video editing tools/apps yang melambak dalam Playstore / Appstore yang boleh di download secara PERCUMA.
.
Editing skills tu kena lah belajar sampai mahir. Tak susah sangat pon nak menghasilkan video yang cun.
.
Nah admin BELANJA video yg admin edit menggunakan apps Power Director. Shoot pon hanya guna hphone Huawei Nova2i.
.
Kreativiti, skills dan teknik tu sendiri kena polish lah.
.
Kalau awak malas nak belajar dan taknak berubah.. mereputlah awak kat situ 🤣🤣
.
Bak kata Cikgu Jamrus “LANTAK KAU LAH!” 🤭🤭

WAY FORWARD!
.
Berjalan mestilah ke depan.. Bukan mengundur ke belakang!
.
Impian adalah untuk di capai.. Bukan untuk di canai!
.
Usaha mestilah berterusan..
Bukan separuh jalan!
.
Istiqamah dalam perjuangan itu MESTI..
Bukan duduk saje menanti mati!
.
KEEP MOVING FORWARD!
.
MAY ALLAH BE WITH US!

TAKDE LISTING NAK JUAL?
.
Bagi anda yang mungkin baru berjinak-jinak dalam bidang Perundingan Hartanah dan tak tau nak mula kat mana, admin cadangkan anda mulakan aktiviti anda dengan marketing project undercon dulu.
.
Sebabnya, bila anda buat project marketing, anda tak perlu pening kepala nak cari listing daripada penjual. Semuanya dah tersedia dan sales kit pon dah disediakan.
.
Anda hanya perlu iklankan projek tersebut dan pastikan anda tahu selok belok serta maklumat yang berkenaan dengan projek tu.
.
Nak tau lanjut bagaimana Hartanah dan Anda boleh bantu anda dapatkan projek-projek terkini yang boleh anda pasarkan?
.
Wassap je Admin di 0126550685 sekarang atau masuk je link di bawah untuk join Project Marketing Team kami 😉
.
Https://hartanahdananda.com/ioi

NOBODY’S PERFECT
.
Just be a PROGRESSIONIST rather than a PERFECTIONIST.. cause nobody is perfect 😉

BELAJARLAH DARIPADA PENGALAMAN!
.
Jangan kecewa jika tak close dan jangan mengeluh jika rezeki kita belum sampai…
.
Yang penting, kita BELAJAR dari pengalaman dan jangan ulangi kesilapan…
.
Kerana PENGALAMAN itu lah yang akan MENDEWASAKAN
.
TERUSKAN BERUSAHA HINGGA BERJAYA!

RANCANG KEWANGAN DENGAN BIJAK 😉
.
Dilema yang sering menghantui anak2 muda zaman sekarang, lepas dapat kerja nak buat apa dengan duit gaji 🤔
.
Kalau tanya Admin, anda akan dapat jawapan macam ni…
.
FIRST, pastikan anda ketepikan sikit untuk KEPERLUAN diri sendiri. Bukan kemahuan anda ya!
.
KEPERLUAN bermaksud perbelanjaan bulanan anda untuk teruskan SURVIVAL termasuklah duit makan minum, sewa rumah, duit minyak, tol dan lain-lain untuk MENGURUS DIRI anda sendiri. Cuba untuk belanja secara BERHEMAH dan berjimat cermat.
.
SECOND, bagi SUMBANGAN untuk ayah dan ibu anda. Kalau ada sikit, bagilah sikit. Kalau ada banyak, bagilah banyak. Mereka memang takkan meminta belas ihsan anda. Tapi percayalah, dengan pemberian anda tadi, anda akan menerima GANJARAN di sisi Allah dan mendapat KEBERKATAN REZEKI.
.
THIRD, anda kena DISIPLIN kan diri untuk MENYIMPAN! Ya, perlu rancang perbelanjaan dengan baik dan MESTI ada SIMPANAN secara tetap setiap bulan.
.
Biasakan anda menyimpan di DUA tempat. Satu di tempat yang anda BOLEH KELUARKAN jika terdesak dan satu lagi di tempat yang anda TAK BOLEH SENTUH duit tersebut kecuali jika anda di timpa musibah.
.
Maksud admin, anda perlu simpan di bank, ASB atau TH untuk tujuan pertama. Duit ni lah yang bakal anda gunakan sebagai DEPOSIT untuk membeli RUMAH PERTAMA anda nanti. Lagi banyak dan cepat anda kumpulkan, maka lebih cepatlah anda BOLEH membeli rumah pertama anda!
.
Manakala anda perlu simpan di TAKAFUL untuk tujuan kedua. Tak perlu memiliki polisi yang mahal atau terlalu tinggi. Cukuplah sekadar ada coverage medical card, manfaat kemalangan, TPD dan manfaat kematian untuk anda jika ditimpa musibah, penyakit dsb.
.
FOURTH, perbanyakkan BERSEDEKAH dan BERZAKAT. Lagi banyak yang anda beri, lagi banyak yang anda akan terima kerana janji ALLAH itu adalah PASTI!
.
So, jangan gatal-gatal nak tukar kereta baru kalau duit nak bagi mak bapak pun takde ya! 🤪

APA IMPIAN ANDA?
.
Setiap orang ada IMPIAN masing-masing, baik yang kecil atau yang besar, kanak-kanak atau orang dewasa.
.
PEGANG lah impian tersebut dengan kuat & berusahalah dengan bersungguh-sungguh untuk mencapainya.
.
Setelah kita berusaha dengan kuat, teruslah berdoa dan bertawakkal kepada Nya. INGATLAH bahawa ALLAH sentiasa ada dengan kita.

IT’S NOT ABOUT WHO YOU ARE BUT HOW YOU DO THINGS
.
When you join this industry, you must have your own plan and STRATEGY
.
PLAN it well, work SMART and HARD to execute them by using your own strength, courage and effort
.
Keep on LEARNING either the hard way or the smart way
.
Keep on TRYING to achieve your goals while others telling you to give up and move on
.
SUCCESS is just around the corner
.
Just BELIEVE in YOURSELVES that YOU CAN DO IT!

RUMAHKU SYURGAKU
.
Tak perlu risau bila kita hanya mampu membeli rumah yang kecil sebagai rumah pertama kita
.
Kerana rumah yang kecil itu bukanlah ukuran atau sandaran kebahagiaan
.
Kita bertindak bijak kerana mengikut kemampuan dan bukan menumpang mengharapkan belas ihsan.
.
Yang penting, kita dan keluarga kita bahagia tinggal di dalamnya dan tak perlu pening memikirkan beban
.
Kan “kebahagian” itu ciptaan dan terjemahan kita sendiri. Biar kita sendiri yang menentukannya dan bukan orang lain 😉

KENALI APA ITU “HAKMILIK”
.
A good write up by Tuan Erman berkenaan Hakmilik yang patut kita ketahui. Terima kasih Tuan Erman.
.
Fahamkan apa yang Tuan Erman Taib ceritakan ni berkenaan dokumen HAKMILIK atau GERAN ya 😁

Tengah duk “excited” menyusun content dan slide untuk next presentation, Rasa ter”best” pulak nak share pasal slide ni.

Semoga bermanfaat yer sebagai panduan dalam memahami status hak milik kita.

ILMU ASAS MEMAHAMI STATUS DOKUMEN HAK MILIK
======================================

Baik, biasanya orang panggil geran itu menunjukkan dokumen hak milik bagi sesebuah hartanah. Tak kira apa status atau jenis pegangan, semuanya dipanggil geran.

Selepas memahami perkongsian saya ini, lepas pada ini boleh panggil dokumen hak milik ikut kesesuaiannya yer. Kerana sebenarnya, geran hanya salah satu jenis hak milik.

Ada 2 sahaja cetakan original satu dokumen hak milik.
1 disimpan di Pejabat Tanah,
1 lagi diberikan kepada pemilik. (Jika masih ada pinjaman, maka bank yang simpankan sebagai “security document”)

*kalau yang fotostat sebanyak banyak tu tak kira la yer. kita sebutkan ni yang asli @ original.

Dokumen hak milik ini terbahagi kepada 2 tempat simpanannya. Samada di:

1. Pejabat Tanah dan Galian Negeri (PTG)
2. Pejabat Tanah Daerah. (rujuk tempat daerah dalam dokumen)

Pembentukan satu dokumen hak milik pula ialah:

1. Qualified Title – Belum diukur halus
(Dikenali dan ditulis Hak Milik Sementara)
PTG – HSD – Hak Milik Sementara Daftar
Daerah – HSM – Hak Milik Sementara Mukim

2. Final Title – Sudah diukur halus
(Ditulis mengikut kategorinya)

Akhirnya, selepas satu hartanah itu selesai diukur halus, maka akan terhasillah dokumen hak miliknya yang sebenar.

Merujuk kepada gambar rajah, boleh lihat laluan setiap dokumen hak milik mengikut tempat simpanan dan jenis pegangan. (freehold vs leasehold)

Sebagai contoh, jenis dan nama dokumen:

Pejabat Tanah Galian
i. Final Title – Freehold = GERAN
ii. Final Title – Leasehold = PAJAKAN NEGERI

Pejabat Tanah Daerah
i. Final Title – Freehold = GERAN MUKIM
ii. Final Title – Leasehold = PAJAKAN MUKIM

Kenapa PENTING pengetahuan diatas?

1. Membantu dimana anda nak buat carian persendirian / rasmi. Iaitu dimana dokumen asalnya berada.

2. Untuk, mengetahui maklumat sebenar hartanah tersebut dan jika adanya KAVEAT.

3. Untuk mengetahui dimana lelongan diadakan.
Dokumen Hak Milik PTG – Lelongan Mahkamah
Dokumen Hak Milik Mukim – Pejabat Tanah Daerah

*Mohon share for the beauty of knowledge sharing dan memberi manfaat kepada orang lain.

NAK BELI RUMAH SUBSALE? BACA NI DULU!
.
Jika anda berhasrat nak beli rumah “subsale” atau 2nd hand daripada pemilik terdahulu, anda perlu faham perkara-perkara berikut: –
.
1) rumah subsale TIADA TEMPOH WARRANTY. Ia dijual atas dasar “as is where is basis”. So, jika berlaku apa-apa defect atau kerosakan ke atas rumah tersebut setelah anda menerima kunci, anda akan bertanggungjawab sepenuhnya ke atasnya dan perlu memperbaiki kerosakan tersebut sendiri. Berbeza jika anda beli rumah daripada pemaju, anda boleh mengadu kepada pemaju sekiranya terdapat kerosakan dalam tempoh Defect Liability Period dan pemaju wajib membaiki kerosakan yang diadukan dalam tempoh tersebut;
.
2) Pastikan anda berbincang dan dapatkan persetujuan daripada penjual untuk menyenaraikan inventori perkakas atau perabot yang dijual bersama dengan rumah tersebut. Jika rumah tersebut dijual beserta perabot, buatlah INVENTORI yang menyenaraikan setiap barang yang bakal diserahkan kepada anda bersama kunci rumah nanti. Penjual dan Pembeli mesti menandatangani senarai tersebut sebagai pengesahan dan ia dimasukkan dalam terma Perjanjian Jual-Beli:
.
3) Jika ada kerosakan yang perlu DIPERBAIKI oleh Penjual, pastikan penjual bersetuju dengannya dan ia di SENARAIKAN dan dimasukkan dalam Perjanjian Jual-Beli juga. Sebelum kunci diserahkan kepada pembeli, penjual mesti memastikan bahawa segala kerja pembaikan telah dibuat manakala pembeli boleh meminta penjual untuk memperbaiki nya sebelum pembeli mengambil kunci rumah tersebut.
.
Nah, sekarang anda dah faham dan tahu hak anda? Kongsikan posting ini kepada rakan2 anda supaya mereka juga mengetahui hak mereka 😁

BANGUN PAGI MENGUNDANG REZEKI 😁
.
Pagi-pagi ni korang buat apa? Mentang-mentang anak2 dah start cuti sekolah, takkan kita pon “cuti” juga daripada bekerja?
.
Gunakanlah masa yang ada dengan aktiviti yang bermanfaat. Kalau takde listing, pergilah cari listing tu. Dah memang kerja korang jadi REN ni untuk CARI LISTING kemudian JUAL kan?
.
Ni admin nak share sikit tentang LISTING BARU yang marketing team Hartanah dan Anda dapat di Sepang. Rumah Double Storrey Terrace ni memang MAMPU MILIK pada harga di bawah RM400k je! Mana nak cari rumah baru macam ni kat sekitar KLIA Sepang pada harga murah macam tu kan?? Tapi memang ADA!
.
Kerja Admin untuk BANTU KORANG yang berminat nak buat property sales dan pastikan yang marketing team Hartanah dan Anda sentiasa ada listing untuk di jual.
.
Berminat nak join team kami? Daftar je diri korang melalui link berikut:
.
https://hartanahdananda.com/ioi
.
Ke korang masih di lamun mimpi mengidam nak pakai kereta Ferrari sambil membongkam dalam gebor lagi? 😅

DILEMA INI MELANDA ANDA?
.
Persoalan ini sering melanda REN yang baru menceburi bidang hartanah, tak tahu nak start dengan NEW PROJECTS atau SUBSALES.
.
Nak jawab persoalan ni mudah je sebenarnya…
.
Anda BOLEH BUAT DUA2 SEKALIGUS!
.
NEW PROJECTS LEBIH MUDAH untuk dimarket kan sebab anda tak perlu nak cari listing. Anda hanya perlu JOIN project marketing team yang ada dan just iklankan projek tersebut untuk cari buyer. Cuma anda kena faham, buat project sales ni komisen nya lambat sebab anda perlu tunggu proses bayaran daripada pihak pemaju (sekitar 3 ke 4 bulan).
.
Kalau buat SUBSALES, tidak boleh tidak anda KENA CARI LISTING untuk di jual terlebih dahulu. Barulah anda boleh marketkan Hartanah tersebut. Komisen nya memang lebih cepat bergantung kepada jenis hartanah yang anda jual. Bila buyer sign je S&P, anda dah boleh claim komisen.
.
So, sementara anda nak cari listings untuk subsales, kan lagi bagus kalau anda buat marketing for new projects untuk mengisi masa lapang anda daripada duduk melanguk tak buat apa? Sekurang-kurangnya anda boleh BELAJAR selok belok MARKETING dan anda boleh BINA NETWORK / DATABASE CLIENT anda juga.
.
Admin cuma bagi pandangan, terpulanglah sama ada anda nak terima atau tak 😁

LISTING KENA CARI!
.
Berangan tu boleh, tapi mestilah disusuli dengan PERANCANGAN dan USAHA!
.
Kalau setakat pasang angan-angan nak kaya dan berjaya tapi usaha takde, macam mana nak mencapai apa yang diangankan?
.
Semua leader dan principal korang dah berbuih mulut pesan hari-hari, CARI LAH LISTING UNTUK DI JUAL!
.
Sebagai REN, kalau tak cari listing rumah yang nak di jual, korang nak jual apa?? Tu yang ramai hilang fokus buat “bisnes lain”.. jual prepaid card lah, penapis air lah dan macam2 lagi. 🤭🤭
.
So, tak payah lah nak berangan macam-macam kalau listing pon takde.
.
Dah, jangan buang masa.. CARI LISTING SEKARANG!
.
P/S: ada kawan REN kita baru submit kes rumah banglo RM1.9m kat admin minggu ni utk buat S&P. Loan buyer dah lulus Alhamdulillah. Tahniah Admin ucapkan kepada beliau! 😉

BUILD YOUR REAL ESTATE NETWORK!
.
Admin selalu tekankan dalam setiap program dan seminar yang Hartanah dan Anda anjurkan, adalah PENTING untuk anda MEMBINA NETWORK dalam bidang Hartanah ni.
.
Anda susah nak berjaya kalau anda bekerja seorang diri tanpa menjalin kerjasama dengan ejen-ejen lain ataupon dalam bahasa mudah jika anda “bergerak solo” dalam bidang hartanah.
.
Bagaimana caranya nak membina network?
.
Mudah saje.. Anda hanya perlu berkenal-kenalan dengan rakan-rakan REN dan membantu di antara satu sama lain tak kira lah daripada agency mana mereka bernaung sebab NETWORKING MEMANG PENTING dalam bisnes ini.
.
Jumpa mereka, buat baik dengan mereka, kenalkan diri anda kepada mereka di samping anda mengenali mereka dengan lebih dekat.
.
Bila network di kalangan REN anda dah bina, maka lebih mudahlah untuk anda “match-making” kan listing yang anda ada dengan prospek yang mereka ada dan sebaliknya.
.
Ambil peluang ini untuk COA atau CO-BROKE dengan mereka supaya anda dan mereka boleh CLOSE CASE dengan pantas dan mudah.
.
TAK RUGI PON KALAU KITA RAMAI KAWAN KAN?

KENAPA PERLU BINA “BRANDING”
.
Banyak kali dah Admin pesan, sebelum melangkah jauh dalam dunia hartanah ni, kita perlu BINA BRANDING kita terlebih dulu.
.
Sebab apa? Kerana zaman sekarang ni, prospek dah semakin BIJAK dan pandai MEMILIH.
.
Bila prospek nak berurusan dengan mana-mana perunding hartanah untuk menguruskan penjualan atau pembelian rumah mereka, mereka dah tahu cara nak “search” gunakan internet terutamanya melalui search engine seperti GOOGLE dan Social Media seperti FACEBOOK.
.
Kalau kita tidak keluar ke depan dan menggunakan TEKNOLOGI sedia ada, macam mana mereka nak JUMPA KITA ?
.
JUST THINK ABOUT IT 😉

Ramai rupanya yang masih “malu-malu kucing” nak buat Video Marketing untuk tonjolkan diri masing-masing ya? Buktinya, takde sorang pon yang BERANI berkongsi video promosi mereka dalam posting admin yang lepas.
.
Aduhhh..bab malu ni memang Admin tak boleh la nak tolong korang. Masing-masing kenalah keluar daripada “kepompong” korang sendiri dan berusaha untuk tampil ke depan. Sampai bila nak jadi pemalu dan takut-takut kena kecam dek orang lain?
.
Sebenarnya kan, kita je yang selalu “terperasan” yang orang lain terutamanya “kawan-kawan” kita dok bercakap tentang diri kita. Padahal, mereka tak pernah pon ambil peduli tentang apa yang kita buat, tengok video kita atau baca apa yang kita postkan tu. Semua ni bergantung kepada diri kita sendiri sama ada kita nak buat atau tak. Tak perlu pon nak fikir apa yang orang lain akan cakap tentang diri kita sebab mereka pon tak pernah fikir pon tentang nasib dan masa depan kita. Dengan izin Allah, hanya kita je yang boleh mengubah nasib kita, bukannya mereka. So, kenapa harus ambil pusing tentang mereka??
.
Kesimpulannya, bila kita dah letak target dan buat perancangan untuk ubah diri kita, letak target masing-masing dan berusahalah untuk mencapai apa yang kita impikan. Tapi, memang takde shortcut sebab kita kenalah buat apa yang telah dirancangkan tadi. Jangan sekadar “hangat-hangat tahi ayam” je!
.
Admin minta maaf lah kalau posting2 admin kali ni atau yang sebelum-sebelum ni ada yang mengguris perasaan korang. Admin dah jalankan tanggungjawab admin dan dah tunaikan janji untuk share apa yang korang perlu tahu berdasarkan pengalaman admin. So terpulanglah sama ada korang nak buat apa yang telah dicadangkan atau tidak. Pendek kata korang boleh “tepuk dada..tanya selera” masing-masing.
.
Kali ini admin akan kongsikan pula step berikutnya iaitu:
.
STEP 5: BUAT CORONG ATAU “FUNNEL” UNTUK KUMPULKAN LEADS PROSPEK SECARA AUTOMATIK MENGGUNAKAN LANDING PAGE
.
Apa yang korang faham tentang Landing Page? Takrifan mudah bagi Landing Page (LP) adalah, ia merupakan “mini site” yang boleh dibangunkan atau dicipta oleh korang sendiri menggunakan tools “web developer” contohnya aplikasi “WordPress” dan “Elementor”.
.
LP yang telah dibangunkan tadi akan bertindak sebagai “robot” yang boleh “memancing” prospek untuk memberikan maklumat mereka kepada korang dengan “rela hati” tanpa paksaan dan maklumat yang telah prospek berikan tadi akan dihantar terus ke mailbox email korang secara automatik sepanjang masa. Maklumat yang telah diperolehi tadi (email dan no telefon prospek) boleh digunakan untuk menghubungi prospek tersebut bagi tujuan “follow up” seterusnya korang boleh “close deal” dengan mereka.
.
Cer korang bayangkan, bila korang ada sistem “funnel” ni, kerja korang akan jadi lebih mudah bila prospek klien korang “menyerah diri” kepada korang dengan memberikan maklumat mereka melalui email dan korang dah tak payah susah-susah nak tarik mereka. LP yang dah dibangunkan ini akan bekerja 24 jam sehari, siang dan malam untuk tarik prospek klien daripada pelbagai sumber termasuklah daripada Facebook, Intsagram dan social media platform yang lain. Korang hanya perlu pancing prospek ini melalui FB Ads dengan menyatakan LINK LP yang korang dah bina tadi supaya mereka boleh daftarkan diri mereka melalui Link LP tersebut. Sistem LP ini lah yang admin gunakan sekarang.
.
Sebagai contoh, bagi yang nak daftar masuk ke Seminar Hartanah anjuran Hartanah dan Anda, kan admin selalu war2kan untuk korang daftarkan diri melalui link https://hartanahdananda.com/bengkelhartanah kan? Inilah sistem “funnel” yang admin guna untuk pastikan yang admin boleh “keep track” dengan penyertaan korang ke seminar kami tu dengan mudah dan berkesan.
.
Nak bangunkan LP ni memerlukan 3 perkara asas iaitu: –
.
1) DOMAIN NAME: Domain merupakan “alamat” kedai korang di mana jika prospek nak cari korang, di internet/alam maya, mereka akan jumpa korang melalui domain korang tadi. (sebagai contoh https://hartanahdananda.com). Korang kena fikirkan dan check availability nama domain yang bersesuaian dan perlu beli domain tersebut daripada domain provider (contohnya beli daripada godaddy.com). Domain yang telah dibeli perlu diperbaharui setiap tahun;
.
2) HOSTING: Hosting merupakan tempat storan untuk LP atau minisite korang tadi. Ia ibarat “kedai” atau “stor” tempat korang simpan barang yang ingin dijual kepada klien. Korang perlu beli Hosting daripada hosting provider (contohnya beli daripada https://www.exabytes.my/). Seperti Domain, Hosting juga perlu diperbaharui setiap tahun;
.
3) WEB DESIGNING: Bila dah ada domain name dan hosting, korang mesti lah kena masukkan isi kandungan LP/ Minisite/ Website tersebut ke dalam hosting tadi pulak. Takkan nak biar prospek yang melawat minisite tu terpinga-pinga bila tengok content nya kosong kan??. Nak buat LP/ minisite/ website ni takde lah susah sangat sebab sekarang ni dah ada bermacam-macam tools atau aplikasi yang korang boleh belajar dan gunakan dengan mudah. Kebanyakannya korang hanya perlu “drag and drop” atau “copy and paste” saje. Cuma kena tahu cara nak gunakannya lah. Kalau korang takde masa nak buat web designing ni, korang boleh je upah mana-mana pakar web developer untuk design kan LP atau website korang tadi. Cuma kena lah bayar upah mereka tu kan. Average cost upah dalam RM800 ke RM1000 bergantung kepada kerja yang mereka perlu siapkan.
.
Amacam, faham tak apa yang admin cuba kongsikan kepada korang kat atas ni tadi? Ke korang dah start pening-pening lalat dan dah start cari Panadol dah?? hehehehe.

Macam ni lah, kalau korang masih tak faham dan tak tahu macam mana cara nak buat “corong” atau “Funnel” menggunakan teknik Landing Page tu, admin ada jalan penyelesaian yang SANGAT MUDAH untuk korang gunakan. Melalui cara yang akan admin kongsikan ni, korang TAK PERLU bersusah payah nak beli domain, beli hosting dan upah orang untuk design kan LP atau website korang tu. Kosnya pon tak mahal dan tak perlu nak renew domain dan hosting setiap tahun. Korang hanya perlu bagi gambar dan maklumat yang diperlukan saje untuk kami bina LP korang tadi. Proses yang lain tu biar kami yang settlekan.

So, apa tunggu lagi, sila hadir ke Bengkel Strategi Tarik Leads kami di http://tiny.cc/h8rhgz !

Alhamdulillah, syukur sebab masih ramai yang tak menyampah dengan bebelan admin sebelum ni. Semoga dengan perkongsian admin dalam posting sebelum ni memberi manfaat dan dipraktikkan oleh korang semua.
.
Ok, sejak posting admin beberapa hari yang lepas, admin nak tahu, korang dah start buat ke apa yang admin sarankan? Kalau belum, bila nak buat tu?
.
Ingat.. tak guna kalau kita belajar sesuatu tapi tak buat apa yang telah dipelajari. Ilmu yang ada tapi tak diamalkan tu akan jadi sia-sia dan korang takkan ke mana-mana. So, terus cuba amalkan apa yang telah korang pelajari dan tengok impaknya ke atas fanpage korang ya!
.
Kali ini admin akan kongsikan pula step seterusnya iaitu:
.
STEP 4: BUAT VIDEO UNTUK TERANGKAN KEPADA FOLLOWERS APA SERVIS YANG KORANG TAWARKAN. GUNAKAN VIDEO TADI DALAM FB ADS UNTUK PULL FOLLOWERS KE FANPAGE KORANG
.
Dalam posting admin sebelum ni, admin dah tekankan kepentingan untuk membina BRANDING yang mana korang MESTI TAMPIL ke depan dan tidak “menyorok” dibelakang tabir.
.
Nak yakinkan prospek untuk percaya dengan perkhidmatan korang, tidak boleh tidak korang kena TERANGKAN kepada prospek siapa diri korang dan apa yang korang boleh buat untuk MEMUDAHKAN URUSAN mereka. Korang kena faham, bukan korang je Perunding Hartanah yang ada di luar sana. Beribu-ribu lagi REN yang menjadi pesaing korang dan berlumba-lumba untuk menawarkan perkhidmatan mereka kepada orang ramai.
.
So, untuk menjadikan mereka lebih yakin dan memilih korang instead of pesaing-pesaing korang, mesti ada sesuatu yang boleh MENARIK PERHATIAN mereka.
.
Korang mesti biasa mendengar atau membaca sama ada di media sosial atau akhbar arus perdana yang VIDEO MARKETING adalah “trend” yang telah digunakan sejak sekian lama untuk tujuan pemasaran. Kalau korang surf internet atau buka je Facebook, mesti korang biasa tengok iklan-iklan yang menggunakan video untuk menarik perhatian netizen kan?
.
So, kalau korang tak mulakan sekarang, sudah pasti korang akan KETINGGALAN berbanding pesaing korang.
.
Admin faham, masalah utama kita yang jarang-jarang nak ke depan ni sebab perasaan “malu” terlalu menebal. Malu nak ambil selfie, malu nak tempekkan gambar sendiri kat FB, malu nak bercakap depan camera dan macam-macam lagi. Sampai bila kita nak rasa “malu tak bertempat’macam ni?
.
Buang jauh-jauh perasaan malu tu! Kalau dah hilang perasaan malu tadi, Insya-Allah nak buat video marketing ni tak susah mana pon. Selalu lah praktis depan cermin, buat skrip yang baik dan cuba hafal atau suruh kawan2 atau pasangan korang untuk check dan komen “lakonan” korang terlebih dahulu sebelum korang “finalize” video tersebut untuk di “upload” kan.
.
Ada juga yang risau sebab phone mereka tak canggih dan mutu video tak cun. Itu semua ALASAN saje! Tak payah nak membazir duit beli phone baru sebab nak dapatkan camera canggih dan sebagainya. Pakai je apa yang ada! Ini tidak, sales tak close satu pon lagi tapi dah sibuk nak beli handphone canggih kononnya sebab nak dapatkan mutu video yang lebih berkualiti. Siapa yang ajar ni??
.
Yang paling penting, korang CUBA dulu gunakan apa yang korang ada. Buat je video mengikut kemampuan kita. Biasakan diri untuk bercakap depan kamera, rekodkan dan tengok balik hasilnya.
.
Pastikan korang NYATAKAN dengan jelas dalam video korang perkara-perkara ni:
.
1) Nama korang dan No REN tag korang (kalau ada);
2) Perkhidmatan yang korang tawarkan;
3) Area or expertise korang (contoh kawasan PJ, subsales/undercon etc);
4) Pengalaman korang; dan pastikan penutupnya mesti ada –
5) CALL TO ACTION (CTA). Call to Action ni yang paling mustahak. Sebaik-baiknya koeang bagi SATU CTA SAHAJA! Jangan bagitau banyak2 sebab nanti prospek korang akan confused. Kalau korang nak prospek wassap korang, just bagitau no phone untuk mereka WASSAP. Kalau korang nak mereka call, suruh lah mereka call. Yang penting bagitau SATU CTA saje dalam satu video.
6) Buat Copywriting untuk di upload bersama video tadi. Tuliskan dengan jelas maklumat yang hendak disampaikan termasuklah no telefon dan CTA korang ya.
.
Durasi video jangan terlalu panjang. Cukup sekadar 2 minit maksimum. Kalau panjang sangat, tu bukan video promosi namanya tapi dah macam cerekarama!
.
Ok, kalau korang betul-betul “anak murid” yang baik dan mendengar nasihat, admin NAK TENGOK korang buat video promosi korang dan forwardkan kepada admin di ruangan komen. Insya-Allah nanti, admin akan cuba komen video-video korang tu satu persatu. Mana lah tahu kalau-kalau ada prospek klien yang nampak video korang tu dan terus contact korang nanti kan?
.
Amacam? Ada brani tak nak sahut cabaran Admin?
.
Kejap.. Ada lagi yang admin nak bagitau ni!
.
Video yang terbaik (satu orang pemenang shj) akan MENERIMA HADIAH EXCLUSIVE daripada admin berupa SEKEPING TIKET PERCUMA untuk menyertai BENGKEL FACEBOOK MARKETING secara ONE TO ONE dengan admin di SUASANA ILMU, Cheras. Hadiah ni bernilai RM488 tau!
.
So, start creating your video dan hantarkan ke ruangan komen posting ini SEKARANG! 😁😉

CAMNA NAK BUAT “PUKAT” UNTUK TARIK PROSPEK
(Bahagian 2)
.
Alhamdulillah, terima kasih kerana sudi komen dan like posting Admin sebelum ini. Seperti yang Admin dah janjikan tadi, jom kita baca pula sambungannya di Bahagian 2.
.
Korang kena faham, nak ajak orang untuk LIKE dan FOLLOW page kita ni bukannya mudah sebab NALURI manusia terutamanya FB users di zaman “Gen-Y” atau “Gen-Z” kini memang suka perhatikan dan kaji dulu apa yang kita boleh BAGI kepada mereka sebelum mereka buat keputusan untuk follow kita. Mereka nak tengok yang kita ni betul-betul SERIUS dan IKHLAS nak membantu mereka seterusnya membuka hati mereka untuk LIKE dan FOLLOW kita.
.
STEP 1: “MERIAHKAN” FANPAGE KORANG
.
Admin perhatikan, aspek ini yang REN selalu GAGAL buat. Bila dah buat Fanpage, terus buat posting untuk MENJUAL! Segala listing yang mereka ada di “tempekkan” di wall Fanpage mereka tanpa mengambil kira “SENTIMEN EMOSI” prospek yang ingin mereka tarik ke fanpage mereka tadi.
.
Bagaimana nak meriahkan Fanpage tu? Untuk menjawab persoalan ni, korang kena letakkan diri korang di tempat prospek yang korang nak tarik tadi. KENALI prospek yang korang nak tarik ke Fanpage korang dengan memastikan SIAPA TARGET korang dulu. Dalam bahasa FB, korang kena buat “Avatar” prospek korang dulu.
.
Dah tau siapa yang korang nak target, BUAT POSTING yang boleh menarik minat Avatar tadi untuk FOLLOW page korang. Berapa banyak posting nak kena buat? Lagi banyak dan lagi kerap lagi BAGUS! Macam Admin, setiap hari Admin pastikan yang Admin akan buat sekurang-kurangnya 2 posting di page ini. Satu posting di sebelah pagi dan satu posting di sebelah petang.
.
Posting tu pulak mestilah boleh memberi MANFAAT kepada Avatar korang tadi. Banyak je cara nak bagi posting korang nampak menarik dan bermanfaat. Cerita lah tentang pengalaman korang, jatuh bangun korang, apa yang korang boleh buat untuk bantu prospek, tips-tips pembelian rumah, tips nak dapatkan pinjaman perumahan, tips nak pilih rumah yang bersesuaian dengan gaji prospek, kawasan perumahan yang sesuai, jenis hakmilik/ geran, maklumat terkini berkenaan polisi kerajaan dari aspek perumahan, percukaian, pinjaman dan macam-macam lagi informasi yang korang boleh kongsikan kepada Avatar yang korang dah “set” kan masa mula-mula nak buat Fanpage tadi. Pendek kata.. “you can share anything under the sun!” as long as benda tu boleh MEMBERI MANFAAT kepada prospek.
.
Concentrate dan kaji cara yang terbaik untuk PEGANG EMOSI prospek Avatar dalam posting korang tu. Camna caranya? Senang je… Korang kena IKHLAS dalam penceritaan dan jangan buat sesuatu posting yang direka-reka. Kalau posting yang korang nak publish tu korang sendiri suka baca dan korang sendiri rasa benda tu “engaging”, Insya-Allah mesti posting korang tu akan suka dibaca oleh prospek dan mereka akan dapat “rasa” dan faham apa yang korang cuba sampaikan. Kan Admin dah highlight kan tadi, LETAK DIRI KORANG DI TEMPAT PROSPEK DULU sebelum korang mulakan penulisan.

OK.. korang jangan salah faham atau ter “confuse” ya. Page Hartanah dan Anda ni Admin memang khususkan untuk TARIK prospek di kalangan PERUNDING HARTANAH atau REN macam korang. Sebab tu bila korang tengok apa yang Admin post kat fanpage ni, maklumat nya lebih berkisar tentang REN dan kehidupan seharian Perunding Hartanah sebab memang PERUNDING HARTANAH lah AVATAR yang Admin letak sebagai target prospek admin. So, korang boleh jadikan page Hartanah dan Anda ni sebagai panduan untuk buat copywriting di fanpage korang berdasarkan GENERAL POSTING yang Admin post kan sahaja. Sekiranya posting yang Admin buat tu bahasanya lebih KHUSUS terhadap REN semata-semata, jadi korang faham-fahamlah kan.. Tak payahlah ambil copywriting tu untuk letakkan dalam fanpage korang pulak. Nanti pelik pulak bila prospek buyer sebagai Avatar yang korang target bila mereka membacanya.
.
So cukup setakat ini dulu posting admin yang kedua berkenaan topik ini. Insyaa Allah esok Admin akan kongsikan posting selanjutnya.
.
Kali ni Admin nak tengok ada 20 orang komen “SAMBUNG LAGI COACH” baru Admin akan sharekan.. 😁😁
.
Haa.. Apa lagi?? Komen lah SAMBUNG LAGI COACH cepat!!

CAMNA NAK BUAT “PUKAT” UNTUK TARIK PROSPEK
(Bahagian 1)
.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..
.
Petang ni Admin agak free sikit dan berniat nak buat “amal jariah” dengan berkongsi ilmu secara PERCUMA dengan korang semua. Harapnya, perkongsian Admin ni dapat memberi manfaat kepada korang yang grab peluang ni dan amalkan apa yang Admin ajarkan.
.
Cuma sebelum Admin kongsikan TEKNIK PUKAT UNTUK TARIK PROSPEK ni, Admin nak minta tolong korang SATU perkara je..
.
Boleh tak korang TOLONG DOAKAN supaya Admin diberi nikmat kesihatan, kelapangan dan dimurahkan rezeki sebagai balasan atas perkongsian ilmu ini…? Itu je yang Admin minta 😁
.
Alhamdulillah, terima kasih atas doa korang tadi… Admin juga mendoakan perkara yang sama kepada korang.. Aminnn.
.
Posting Admin berkenaan topik ini akan dibahagikan kepada beberapa bahagian dan ini adalah Bahagian Pertama.
.
AMARAN: Posting berkenaan topik ini agak PANJANG dan memerlukan KONSENTRASI dan KESABARAN YANG TINGGI untuk meng”khatam”kannya.. 😉😉
.
So dah READY..?? BISMILLAHIRRAHMAANNIRRAHIIM.. Jom kita mulakan..😁
.
IMPAK FACEBOOK DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN
.
Korang tau kan yang kat Malaysia setakat tahun 2018, ada lebih kurang 23 juta pengguna Facebook? Daripada 23 juta pengguna FB, di anggarkan lebih 5 juta pengguna yang AKTIF. Maksud pengguna aktif ni adalah, setiap hari mereka akan melayari FB hampir 5 jam sama ada mereka bersosial dengan rakan-rakan FB mereka atau mereka mengiklankan perniagaan mereka di situ.
.
Daripada 23 juta pengguna FB tadi, majoritinya berumur dalam linkungan 25 hingga 34 tahun (8 juta pengguna).
.
Jadi, tidak dinafikan, Facebook adalah media sosial yang mempunyai PALING RAMAI pengguna setakat ini berbanding platform lain seperti Instagram dan Youtube. Tidak keterlaluan juga jika Admin katakan bahawa, FB juga adalah platform pemasaran online TERBESAR berdasarkan database penggunanya tadi.
.
Jadi persoalannya sekarang, bagaimana kita nak GRAB peluang untuk TARIK mereka yang menggunakan FB tadi untuk berurusan dengan kita seterusnya menjadi klien kita?
.
PENGGUNAAN FB “FANPAGE” DALAM PERNIAGAAN
.
Kebanyakan dari kita hanya tahu cara nak gunakan FB untuk tujuan bersosial di alam maya. Rata-rata kita hanya gunakan akaun “personal” sahaja dan tidak tahu cara nak create Fanpage untuk tujuan perniagaan. Kalau ada pon yang tahu dan dah create Fanpage, kebanyakannya TIDAK AKTIF menggunakan platform Fanpage yang dah dibuat tadi untuk mendatangkan impak positif dalam perniagaan mereka.
.
Masakan tidak… bila dah buat Fanpage, mereka TAK TAHU cara nak menarik FOLLOWERS untuk LIKE page mereka. Sejurus selepas create Fanpage, mereka hanya tahu nak “invite” rakan-rakan FB di dalam personal akaun mereka dan mengharapkan “invitation” tadi disambut baik oleh rakan-rakan FB mereka tu. Tapi malangnya, tak semua rakan-rakan FB mereka tadi yang “kesian” dengan pujuk rayu mereka tu dan tak accept the invitation! Kesudahannya, adalah beberapa kerat je LIKE dan followers yang mereka dapat dan sejak itu, mereka terus “FED-UP” dan putus asa nak teruskan “misi mencari followers” ke Fanpage mereka tadi.
.
Apa yang Admin nak ceritakan di sini, benda ni lah yang Admin pernah lalui dulu. Bukan korang je yang buat camtu. Admin pon sama. Fanpage Hartanah dan Anda ni masa mula-mula Admin set-up pada bulan Januari 2019 memang agak “krik-krik dan sendu” sebab tak ramai pon orang follow. Masa awal tu, Admin TAK TAHU cara nak tarik followers dan tak reti pon nak buat FB Ads. So, Admin hanya mengharapkan “organic” followers je dengan invite rakan-rakan FB admin daripada personal account. Tu pon tak ramai yang follow.. SEDIHHHH DIK!! 😫😭
.
Lepas tu, Admin mula mencari teknik dan ilmu FB marketing melalui sifu-sifu FB. Macam-macam cara yang admin buat. Ada yang berbayar dan ada juga yang percuma. Masuk kelas, pergi seminar, tengok youtube tutorial, beli buku, jumpa kawan-kawan yang so called “otai” dalam FB marketing dan macam-macam lagi. Berpuluh-puluh teknik FB Marketing jugaklah yang admin belajar sampai pening kepala dibuatnya!
.
Lepas dah kumpulkan segala maklumat dan teknik yang dipelajari, Admin rasa, teknik yang paling berkesan dan telah pon Admin buat adalah MENARIK FANS ke FB Fanpage dulu atau dalam bahasa mudahnya Admin panggil sebagai “LIKE METHOD” marketing (LM).
.
Nak buat LM ni perlukan KERAJINAN dan KESABARAN yang tinggi. Bukan boleh buat 2 ke 3 hari untuk menampakkan hasilnya malahan kena buat sekurang-kurangnya 2 ke 3 bulan. Kalau tak sabar dan pemalas, boleh lupakanlah nak buat teknik LM nih..
.
Korang nak tahu apa yang Admin buat untuk implement Teknik LM nih? Kalau korang nak tahu, cer komen NAK TAHU kat bawah ni dulu. Cukup 20 orang dah komen nanti baru Admin kongsikan! 😁😁

BE A “PROGRESSIONIST”
.
Dalam melakukan sesuatu kerja terutamanya sebagai Perunding Hartanah, kita tak perlu nak tunggu hingga kita dah betul-betul sempurna, baru kita nak mula.
.
Sebaliknya, kita MULAKAN sahaja pekerjaan itu dengan APA YANG KITA ADA.
.
TAK PERLU nak beli handphone baru untuk ambil gambar yang cantik!
.
TAK PERLU nak beli laptop baru untuk buat perkara yang boleh dibuat oleh laptop yang lama.
.
TAK PERLU nak tunggu sampai kita dah yakin dan bersedia baru nak jumpa orang dan perkenalkan siapa kita dan apa servis yang kita tawarkan.
.
Pendek kata, kita MULAKAN sahaja dengan APA YANG KITA ADA.
.
Yang penting, BUAT PERANCANGAN dan TETAPKAN MATLAMAT yang ingin kita CAPAI, itu lebih baik.
.
PALING MUSTAHAK, kita BUAT JE apa yang telah dirancangkan tadi dan bergerak langkah demi langkah.
.
BANYAKKAN AKTIVITI NETWORKING dengan berjumpa SERAMAI mana orang yang boleh untuk mereka KENAL SIAPA KITA.
.
Bila kita dah mulakan langkah pertama, langkah kedua dan seterusnya akan MENYUSUL dengan SENDIRINYA!
.
BE A PROGRESSIONIST RATHER THAN A PERFECTIONIST
.
SINCE NOBODY IS PERFECT IN THIS WORLD!

USAHA PERLU DIPERGIATKAN UNTUK MENYAMPAIKAN BERITA INI KEPADA PARA BELIA
.
Pada pandangan Admin, berkenaan dgn isu HARGA RUMAH MAMPU MILIK ini, sebenarnya kerajaan perlu memastikan berapakah harga rumah mampu milik yang SESUAI dan MAMPU DIMILIKI oleh pembeli rumah pertama khususnya golongan belia di kawasan-kawasan tertentu bukan berdasarkan “pukul rata” sahaja.
.
Kajian secara menyeluruh perlu digerakkan dan bancian perlu dibuat dari daerah ke daerah untuk menentukan kadar KEMAMPUAN bakal pembeli rumah khususnya pembeli rumah pertama.
.
Oleh itu, berita dan inisiatif dpd KPKT ini adalah baik dan perlu di raikan. Cuma mekanisma nya perlu ditambah baik untuk memastikan bahawa ianya bukan sekadar “omong kosong” dan bila nak melaksanakannya nanti, Pemaju hartanah MESTI mendokong usaha ini dan pemantauan daripada KPKT sendiri adalah PERLU untuk memantau pihak pemaju.
.
Selain itu, usaha boleh digerakkan oleh Majlis Belia Malaysia dengan kerjasama NGO lain untuk mewar2kan hal ini kepada belia khususnya supaya meraka TAHU dan AMBIL PELUANG untuk memiliki rumah pertama mereka. Hal ini boleh dilakukan melalui penganjuran seminar hartanah seluruh Malaysia.
.
Sebenarnya, masih ramai belia yang TAK TAHU adanya skim pemilikan rumah pertama sbb maklumat tu tak sampai kepada mereka.
.
Baca berita penuh di:

http://tiny.cc/elgfgz

MANA SATU PILIHAN KITA?
.
Dalam kehidupan kita, Allah beri peluang untuk kita buat PILIHAN. Kita yang tentukan pilihan kita SENDIRI dan bukannya orang lain yang tentukan.
.
So, daripada situasi di bawah ini, mana satu yang menjadi pilihan anda?
.
PILIHAN PERTAMA: PENCEN LAMBAT
.
Belajar rajin-rajin, dapat kerja bagus bergaji besar, mulakan hidup dengan bina ‘Hutang Jahat’ dan kerja sampai tua.
.
Apa yang dimaksudkan dengan “hutang jahat”?
.
Sudah tentulah dengan berhutang untuk mendapatkan perkara yang TAK PERLU tapi mengikut NAFSU!
.
Kononnya, berkereta besar sebagai hadiah atau “reward” sebab ‘susahnya’ masa belajar nak dapatkan degree dulu tapi hutang PTPTN pon tak di bayar!
.
Dan Kita terus BINA HUTANG hingga kita pencen sebab kita rasa benda ni ‘normal’ dan semua orang sedang lakukan benda yang sama.
.
PILIHAN KEDUA: PENCEN AWAL
.
Belajar rajin-rajin, dapat kerja bagus bergaji besar, mulakan hidup dengan bina ‘HUTANG BAIK’
.
Macam mana caranya tu? Dah tentulah dengan cara Kita sasarkan ORANG LAIN YANG BAYARKAN HUTANG KITA, kita cuma tolong URUSKAN saja.
.
Mudah je, instead of beli kereta mewah awal-awal masa mula kerja tadi, kita tangguhkan dulu niat tu.
.
Kita BELI RUMAH dan ASET terlebih dahulu, kita SEWAKAN rumah tu dan jadikan mesin CETAK DUIT kita yang pertama.
.
Bila ada modal, kita beli rumah kedua dan seterusnya dan ulang langkah yang tadi juga sampai kita dapat kumpul BANYAK HARTA.
.
Dengan cara ini, kita dapat bina EMPAYAR daripada terus merana.
.
Amacam.. BOLEH ke BOLEH?
.
Kata tadi NAK PENCEN AWAL kan?? 😉

GOOD THINGS ARE MEANT TO BE SHARED.

Nak beli apartmen atau kondominium? Baca ni dulu!

7 Perkara yang anda perlu perhatikan sewaktu melawat rumah apartmen yang anda ingin beli.

1️⃣ Semasa hendak masuk ke kawasan apartmen, adakah pihak pengawal keselamatan menjalankan tugas dengan baik atau tidak, ini penting untuk memastikan keselamatan anda betul-betul dijaga, dan bukan sekadar pondok untuk melepaskan batuk di tangga.

2️⃣ Perhatikan bilangan sepanduk iklan untuk dijual/disewa, sekiranya terlalu banyak bertebaran, berkemungkinan besar bilangan unit yang berpenghuni tidak banyak dan akan menyebabkan kutipan wang penyelenggaraan tidak mencukupi dan bakal menyebabkan kualiti kebersihan dan penyelenggaraan bangunan tidak mencapai tahap yang anda harapkan. Sekiranya ada banyak unit untuk dilelong disana, elakkan membeli untuk tujuan kegunaan sendiri.

3️⃣ Singgah di pejabat pengurusan, lihat maklumat yang dinaikkan di papan notis, perhatikan samada notis diselengara dan dikemaskini selalu, bertegur sapalah dengan pegawai bertugas, bertanya tentang unit yang anda hendak beli tu, kalau pandai tanya boleh dapat maklumat tunggakan sekiranya ada. Perhatikan juga kualiti servis mereka dan tahap keseronokan mereka bekerja, ini penting untuk kita kenal pasti adakah bangunan tersebut diuruskan oleh kumpulan orang yang produktif atau kumpulan orang yang tertekan.

4️⃣ Semasa melawat unit yang ingin dibeli, perhatikan kesan air di bucu-bucu siling bahagian dapur, dalam dan luar tandas. Sekiranya ada kesan lelehan air, anda kena bersedia untuk berurusan dengan pemilik rumah atas kelak.

5️⃣ Perhatikan kesan air bahagian bawah dinding luar bilik air, biasanya pemilik sebelum akan meletakkan almari di bahagian ini, kenalah intai sikit, dalam situasi masalah kebocoran yang parah, akan tumbuh kulat di belakang almari tersebut. Ini akan menyebabkan anda terpaksa tanggung kos baik pulih selepas membeli, ingat bukan dinding luar yang perlu di baik pulih, namun dinding dalam bilik air dan bakal menelan belanja yang lebih besar.

6️⃣ Cuba buka setiap paip yang anda jumpa, untuk memeriksa, keadaan kepala paip dan kualiti tekanan air, untuk memastikan sistem paip bangunan tersebut ada masalah tersumbat atau tidak.

7️⃣ Jika apartmen tersebut ada kolam renang/gimnasium, wajib untuk anda singgah. Selain untuk melihat keadaan penyelenggaraan & keselamatan fasiliti tersebut, perhatikan pengunjung yang datang ke sana, samada keluarga, anak-anak muda atau kumpulan pengunjung dari kumpulan orang tertentu yang mungkin tidak sesuai dengan adat resam anda. Ini penting, kerana tempat sebegini akan menjadi tempat kegemaran anak-anak anda dan pengunjung lain akan menjadi salah satu faktor pengaruh sosial mereka kelak.

Namun begitu, tip ini Cuma terpakai untuk pembelian subsale sahaja, untuk projek baru yang belum siap bina lagi, jangan jadikan unit contoh tersebut sebagai sandaran untuk anda memerhatikan semua perkara di atas, ia tidak relevan!
Selamat membeli dengan membuat pilihan yang tepat dan tidak murung berpanjangan 😅

TULISLAH WASIAT SEMASA HAYAT
.
Masih ramai masyarakat terutamanya Muslim yang menganggap wasiat adalah perkara yang tidak begitu penting. Tidak hairanlah dilaporkan masih ramai orang Islam tidak membuat persiapan menulis wasiat kerana beranggapan urusan harta pusaka diletakkan di bawah faraid sahaja. Sedangkan membuat wasiat adalah perkara yang digalakkan dalam Islam. Hadis daripada Abdullah bin Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
.
“Seseorang Muslim yang mempunyai sesuatu yang boleh diwasiatkan tidak sepatutnya tidur selama dua malam berturut-turut melainkan dia menulis wasiat di sisinya.” (Riwayat al-Bukhari).
.
Penulisan wasiat adalah digalakkan kerana ia merupakan suatu tindakan mulia untuk menzahirkan keinginan pewasiat terhadap pembahagian harta yang telah dikumpul semasa hidup. Perwarisan harta yang dirancang melalui wasiat dapat diagihkan untuk tujuan kebajikan dan kepada keluarga yang tersayang selepas kematian.
.
Wasiat adalah merupakan satu bentuk akad atau kontrak. Ia dikira sah dengan hanya pewasiat menyatakan hasratnya untuk mewasiatkan sesuatu kepada benefisiari tanpa mensyaratkan benefisiari menyatakan penerimaan terhadap wasiat tersebut semasa hayat pewasiat. Keperluan menyempurnakan akad oleh pewasiat dan benefisiari dan juga masa berkuatkuasanya akad inilah yang membezakan antara wasiat dan hibah. Pewasiat juga boleh membatalkan wasiatnya selama mana dia masih hidup.
.
Sesuatu wasiat tidak akan mengikat untuk berkuatkuasa (binding) melainkan selepas kematian pewasiat. Dengan kata lain, pindah milik harta wasiat kepada orang yang diwasiatkan berkuatkuasa selepas kematian pewasiat.
.
Jika anda masih belum menulis wasiat, anda digalakkan untuk menulisnya denfan kadar segera. Tak perlulah nak tunggu bila dah tua atau dah sakit nanti baru nak tulis wasiat tersebut.
.
Mati itu PASTI cuma kita tak tau BILA kita akan mati. Oleh itu, sebaik-baiknya, kita BERSEDIA untuk mati dan siapkan apa yang perlu terlebih dahulu.

APA SEBENARNYA “MINDSET” KITA?
.
Bila kita bercakap tentang MINDSET, setiap dari kita mungkin mempunyai pandangan yang berbeza-beza.
.
Ada yang dah SETKAN minda mereka dengan MATLAMAT UTAMA untuk mencapai target tertentu. Contohnya mengejar RM1million komisen daripada hasil jualan dalam masa setahun.
.
Ada juga yang meletakkan sasaran memiliki kereta dan rumah baru dalam tempoh yang sama.
.
Tak kurang juga yang “aim” nak pergi melancong ke luar negara dalam tempoh tertentu berbekalkan hasil komisen yang diperolehi.
.
Tapi betulkah ini semua MINDSET yang admin tetapkan?
.
BUKAN.. semua itu tadi BUKAN MINDSET yang admin maksudkan!
.
Sebenarnya, MINDSET itu adalah CARA KITA BERFIKIR. Cara kita mengenalpasti segala apa yang kita buat ini BERTUJUAN UNTUK APA?
.
Setelah kita betulkan mindset kita tadi, barulah kita PLANNING apa dia TINDAKAN yang perlu kita lakukan untuk memastikan TUJUAN dan MATLAMAT tadi TERCAPAI.
.
Bagi admin, admin dah tetapkan MINDSET untuk MENCURAHKAN ILMU kepada seramai mungkin masyarakat di luar sana terutamanya anda, followers HARTANAH DAN ANDA sebagai matlamat utama.
.
Bila admin dah tetapkan matlamat ini, admin akan rancang pula BAGAIMANA untuk admin CAPAI matlamat tersebut menerusi SHARING dan SEMINAR yang admin anjurkan.
.
Yang pasti, bila admin dah letak mindset dan matlamat sebegitu, admin akan berasa PUAS bila admin dapat APPROACH anda semua melalui pendekatan yang admin dah jalankan dan biarlah DIA yang menentukan REZEKI admin selepas itu.
.
THE REST IS HISTORY 😉
.
Ingat.. JANGAN BUAT KERJA TUHAN, BUAT JE KERJA KITA 😁

WHAT IS NCC?
.
Negotiators Certification Course.
.
1. Before you become a Real Estate Negotiator, you need to attend the NCC since this course is mandatory for all real estate negotiators (REN). The cost for attending this course is normally RM600.
.
2. After completing the Course, you will get a certificate and basic knowledge required in the field of real estate and you will be able to assist your clients in property sales transactions.
.
3. However, the NCC will only provide you with basic knowledge. You need to learn more in order to gain more tips and experiences out there to be explored.
.
4. Upon getting the NCC certificate, you can apply to join any registered Property Agency of your choice. Make sure that this agency is duly registered with LPPEH.
.
5. The NCC certificate along with your personal documents will be used by the agency to register yourself to become a registered Real Estate Negotiator with your own registration number (REN number given with your REN Tag)
.
Tips:
.
i. When choosing an agency, ask whether you will be given a REN Tag straight away once you joined them. Take note that normally, REN tag processing will be within 2 to 3 weeks upon submission to LPPEH.
.
ii. It would be tough for you to act as a REN without a REN number or REN Tag of your own.
.
iii. For each Agency Principal, only 50 real estate negotiators are allowed to join the Agency under his/her quota. So, please bear in mind that once you have obtained your REN tag under that particular Principal, you have utilised his/her 50 pax quota.
.
So, having obtained a REN tag, please use it wisely and do not take it for granted as it is very valuable since maybe you have used other people’s chance from the Principal’s quota.
.
So please STRIVE for the BEST and WORK SMART once you are in this industry 😁
.
*credit to Tn Erman Irealty’s on his original posting.

ISTIQAMAH DALAM “PERJUANGAN” 😊
.
Dalam suasana pasaran hartanah yang tak menentu sekarang ini, ramai yang masih tercari-cari rentak untuk mencipta kejayaan dalam bidang perundingan hartanah terutamanya buat mereka yang baru setahun jagung menceburinya.
.
Ramai yang masih belum dapat mencari listing untuk dijual/disewa walaupun pelbagai usaha telah di jalankan untuk “pecah telur”.
.
Kalau dah ada listing pon, ramai yang masih belum berjaya menarik prospek untuk set appointment untuk ber”viewing”dengan kita.
.
Kalau dah ada prospek yang contact nak set appointment untuk viewing pula, ada yang tak serious dan “main-main”. Bila tiba waktu yang dijanjikan, prospek tak muncul-muncul dan kita dah mula rasa kecewa.
.
Kalau ada yang dah datang untuk viewing dengan kita pon, mereka masih belum buat keputusan untuk lock dan book hartanah yang kita jual walaupun dah menyatakan “minat” mereka untuk memiliki hartanah tersebut.
.
Kalau ada yang berminat dan dah book hartanah tersebut, masalah loan nya pulak tak approve dan terpaksa cancel.
.
Dan senarai masalah ini berterusan dari masa ke semasa…
.
Takpe.. JANGAN PUTUS ASA. Rezeki yang Allah janjikan kepada hamba-Nya yang tekun berusaha pasti AKAN TIBA. Dia cuma nak uji kita, nak tengok sekuat mana tekad dan usaha kita ke arah mencapai impian dan cita-cita yang kita harapkan. Bersabarlah banyak-banyak. Teruskan BERUSAHA daN BERDOA. Solat jangan tinggal. Seusai solat, panjatkan kesyukuran kepada-Nya dan niatkan dalam hati bahawa apa yang kita kerjakan ini adalah semata-mata kerana IBADAH daripada seorang Hamba kepada Tuhannya.
.
Insya Allah, kalau kita ISTIQAMAH dalam pekerjaan dan TERUS FOKUS untuk mencapai BIG WHY kita yang telah kita “set kan” sebelum menceburi bidang perundingan hartanah ini, REZEKI ITU PASTI AKAN TIBA JUA.
.
Jangan mengaku kalah, jangan terus rebah menanti belah. Teruslah berjuang hingga kita DAPAT apa yang kita IMPIKAN!
.
.
DIA ADA DENGAN KITA! 😊

KALAU NAK TUNGGU SAMPAI “BULAN JATUH KE RIBA” MEMANG “MEREPUTLAH” 🤪
.
Orang dulu-dulu memang hebat bermadah. Kata-katanya cukup puitis dan indah tapi dalam masa yang sama banyak pengajaran yang boleh kita ambil daripadanya.
.
Mungkin Orang dulu-dulu, Setiap malam sebelum mereka tidur, mereka akan melihat keluar jendela sambil mengintai bulan yang sedang mengambang. Mungkin mereka berasa takjub dengan keindahan Alam ciptaan Tuhan. Ada yang mungkin memasang angan-angan untuk menggapai bulan dan bintang. Tak kurang juga yang mengimpikan agar mereka boleh “memilikinya”.
.
Namun mereka tahu, itu semua tak mungkin terjadi. Semua itu Ibarat angan-angan Mat Jenin yang memang mustahil. Sebab itu mereka mencipta pepatah…
.
“Ibarat Menunggu Bulan Jatuh Ke Riba” yang bermaksud jangan berangan atau mengimpikan sesuatu yang mustahil.
.
Jadi, admin nak ingatkan diri admin dan sahabat2 semua.. Janganlah di tunggu lama-lama, jangan buang masa yang berharga, ibarat “Menunggu Bulan Jatuh Ke Riba”. Penantian itu pasti akan jadi sia-sia yang tiada penghujungnya.
.
Yang penting, kita berpijak di bumi yang nyata. Usahalah sekuat mungkin untuk UBAH HIDUP KITA. Tambah sebanyak mungkin ILMU di dada. Amalkan apa yang telah kita pelajari tadi dan teruskan berusaha hingga berjaya.
.
Yang pasti, memang Bulan Takkan Jatuh ke Riba tapi kalau kita malas, kita boleh JATUH PAPA KEDANA.

BIARLAH RAHSIA..
.
Kalau Tuhan bagi tahu kita awal2 setiap benda yang berlaku di dunia ni tanpa hijab, nescaya semua manusia akan jadi malas
.
Ye lah.. Kalau dah setiap benda yang berlaku di dunia ini telah kita sedia maklum, kita dah tahu apa akan berlaku hari ni, esok, lusa, tulat dan masa akan datang, sudah pastilah kita takkan berusaha untuk mengubah masa depan kita kerana kita tahu, sekuat mana pon usaha yang kita lakukan, ianya takkan mengubah apa-apa.
.
Kalau kita dah tahu bila kita akan berkahwin, beranak, dikurniakan rezeki, di tarik rezeki hatta tarikh dan waktu yang kita akan mati, pastilah kita akan tinggalkan segala urusan duniawi dan tumpukan sepenuhnya dengan urusan ukhrowi semata-mata.
.
Tapi bukan itu sebabnya kita dijadikan Tuhan dan dilahirkan ke dunia ini. Tugas kita adalah menjadi KHALIFAH di muka bumi ini dan menjadi HAMBANYA yang taat.
.
Di samping itu, Tuhan meminta kita untuk terus berusaha mengejar dan mencapai cita-cita kita melalui urusan duniawi TANPA MENGABAIKAN persiapan kita untuk menuju akhirat.
.
Sebab itu Tuhan RAHSIAKAN segala-galanya daripada kita supaya kita TERUS BERUSAHA mencapai apa yang kita hajatkan di samping mencari KEREDHOANNYA.
.
Setiap dari kita ADA PELUANG masing-masing untuk BERJAYA dan mencapai REDHO-NYA. Rebutlah peluang itu, kejar lah ia semahunya. Insya Allah kita akan BERJAYA sama ada di sini atau di alam yang kekal abadi selamanya nanti.

KAJI DULU SEBELUM BUAT COPYWRITING
.
Bila nak buat ayat iklan (copywriting) Prospek boleh ‘bau’ sama ada kita tulis berdasarkan kajian atau main ‘goreng’ sesedap rasa.
.
Ayat iklan yang ditulis berdasarkan kajian, isinya boleh “sampai ke hati”, mudah dihadam dan tidak diragui. Tak nampak ‘fake’ la senang cerita.
.
Manakala, ayat iklan yang dibuat berdasarkan ‘rasa-rasa’, biasanya, meleret-leret tanpa hala tuju. Bila prospek baca pun jadi menyampah 🤣
.
Bila nak buat copywriting, biasakan untuk anda buat KAJIAN bagi mendapatkan JAWAPAN untuk 5 POINT di bawah:
.
1)Nak jual Hartanah ni dekat siapa?
2) Apa masalah yang prospek biasa hadapi?
3) Bagaimana dengan membeli Hartanah ni, masalah prospek boleh diselesaikan?
4) Apa yang bestnya Hartanah ni?
5) Kenapa prospek kena beli dari anda?
.
Biasakan untuk anda buat kajian tentang keunikan (USP) Hartanah tersebut. Dah selesai kajian, baru mulakan menulis.
.
Tidak la anda merepek-repek dalam iklan tu nanti. Dalam iklan, kita hanya bagitahu benda yang prospek nak tahu sahaja. Bukan syok sendiri cerita benda yang merapu 😆

CINTA PANDANG PERTAMA 😍
.
ANDA OWNER rumah yang berhasrat nak jual rumah dengan PANTAS & SEGERA? Baca ni dulu!
.
Kebanyakan prospek pembeli akan terdetik hati untuk membeli rumah bila dia melangkah masuk ke rumah tersebut on THEIR FIRST VIEWING setelah melihat rumah itu SEDAP DI PANDANG MATA.
.
So, bila kita plan nak jual rumah, kita perlu pastikan yang kita sendiri BERSELERA tengok keadaan rumah tu.
.
Kalau ada yang tak sedap di pandang, eloklah diperbetulkan dulu kerosakan tu…
.
Kalau anak kita “RAJIN” buat murals kat dinding, eloklah di “TOUCH UP” balik dengan mengecat semula dinding rumah tu…
.
Kalau lalang kat luar rumah tu dah tinggi, eloklah di cantas dulu…
.
Kalau ada paip dan atap yg bocor, eloklah di tampal supaya tak menitik air di situ..
.
Pendek kata.. 1ST IMPRESSION orang yang nak beli rumah kita tu PENTING!
.
Bila semuanya SEDAP DI PANDANG MATA, barulah CINTA AKAN BERPUTIK dan TAK MUSTAHIL yang si dia akan MELAMAR NYA!

1ST IMPRESSION IS IMPORTANT!
.
.
Perhaps the most important aspect of a home showing is the buyer’s first impression.
.
.
Have you ever looked at a home for sale and thought; “wow, I’d really like to see more of that place!” or “yikes! I don’t even need to look to know I don’t like that place!” This is the power of the first impression. Buyers have a tendency to make up their minds within the first few seconds of seeing a home as to whether or not it warrants further investigation.
.
.
As a home seller you cannot afford to be on the losing side of this situation. You need people’s reaction to be the former, not the latter.
.
.
HOW THE GREAT LOOKS FROM THE OUTSIDE MAY BRING INTEREST TO LOOK FURTHER ON THE INSIDE
.

The curb appeal of a home plays a big role in the first impression that a buyer has. While how the home looks from the outside is important, it does not equal the importance of the first view that buyers get when walking in the front door. By the time buyers walk through your door their impression of the home is already partially formed. The entranceway of the home has the ability to justify that impression or shatter it.
.
.
NICE SMELL WOULD DO THE TRICK 😉
.

Upon entering buyers should be confronted by a warm, cozy, bright and pleasant smelling home. There is nothing worse then walking into a home and being greeted by an overpowering pet smell or remnants of last night’s dinner. Try to avoid cooking anything with a strong aroma before shows. Also do not extensively use air fresheners, some people will take this as evidence that you are trying to cover up a smell that cannot be gotten rid of. Fresh flowers are a nice touch and add a decorative air to the entranceway, but be careful not to overdo it. People want to see your home, not your vase collection. 
.

People viewing your home will have several first impressions as they move from room to room. It is vitally important that each of these impressions are positive and add to the overall impression of your home.
.
.
ZERO FLAWS
.
.
As buyers move through your home they will be taking great notice of any flaws or negatives in the home. This is only natural as these are things that they can utilize to bargain the price down during the offer process. After all, you would do the same when buying a home right? Of course, we all want the best deal possible when making such a huge purchase. Be careful to go over your home with a fine tooth comb before you list it for sale. Make sure that the first impression that people have of your home is an impressive one.

Amalan dan Doa Pindah Rumah Baru
.
.
Jom admin kongsikan beberapa tips dan panduan sebagai seorang Muslim untuk masuk ke rumah baru yang bakal kita duduki. Adab dan amalan serta doa semasa pindah rumah ini admin kongsikan dengan tujuan untuk mengingatkan sesama kita sebelum kita berpindah memasuki rumah baru: –

1. Laungan Azan

Adalah wajib melaungkan azan sewaktu pertama kali ingin masuk ke rumah baru. Tindakan ini adalah amat baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan atau tanpa tiada penghuni. Sebaiknya pilihlah tarikh, hari dan masa yang sesuai untuk berpindah masuk ke rumah itu dan elakkan pada waktu Maghrib.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis atau rumah) itu terlalu lama ditinggalkan kosong (tanpa penghuni) ia akan dimasuki oleh sejenis makhluk halus (jin yang dikenali sebagai Al-‘Ammar) yang suka tinggal di kawasan rumah kosong yang tidak dihuni oleh manusia.

Oleh itu, laungkanlah Azan sebelum anda berpindah masuk ke rumah baru anda ya.

2. Bacaan Surah Al-Baqarah

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud; “Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah.”

Selalunya di kalangan masyarakat kita adalah menjadi kebiasaan apabila masuk ke rumah baru kita hanya akan membaca Surah Yassin sahaja sepatutnya kita juga harus membaca Surah Al-Baqarah untuk masuk rumah atau bangunan baru.

3. Perbanyakkan Solat dan Mengaji Al-Quran

Dalam hadis yang lain pula, Rasulullah SAW juga menggalakkan kita agar memperbanyakkan solat dan juga membaca -ayat-ayat suci Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru yang akan kita duduki. Baginda juga bersabda yang bermaksud, “Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran.” (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al Ikhlas dan Al Fatihah

Amalkan dengan membaca Surah Yassin pada setiap malam terutamanya pada tujuh malam yang pertama anda menduduki bangunan atau rumah berkenaan. Baca juga Surah Al-Fatihah sebanyak sekali, Surah Al-Ikhlas tiga kali, selawat ke atas Nabi sebanyak tujuh kali, Ayat Kursi sekali walau bagaimanapun pada ayat terakhir bacalah dengan berulang sebanyak tujuh kali.

Semoga dengan sedikit perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.

Kepada anda yang telah menerima kunci rumah baru anda, admin ingin mengucapkan SELAMAT MASUK KE RUMAH BARU! 

Which color should I choose?

If you are in the process of selling your house, I recommend selecting a white or off-white color as the choice for walls. This will allow the buyer to easily cover the wall with their choice of color and will give your rooms a brighter and clean appearance. However, you should take full advantage of the hundreds of paint selections and brochures at your local paint store as well as talk to a salesperson about the various color schemes for the look you want. You can change the feel of any room in your house with a little planning and some color, varying the shades for a certain look or feel.

A good rule of thumb is to remember the color wheel. We all learned about the primary colors in school – red, yellow and blue. These are on the color wheel at 12:00, 4:00 and 8:00 respectively. Combining any of these will give you a secondary color (i.e. purple, orange). Colors near each other on the color wheel such as blue and purple are analogous to each other and will allow one color to stand out more. Colors opposite each other on the color wheel such as green and red are complementary to one another and will nicely play off each other. Staying within the same shade of color (i.e. greens) will give you a subtle and soothing look. Painting with cool colors such as blues, greens and purples makes small rooms appear larger and more airy while colors such as reds, yellows and oranges will give a room a more vibrant appearance. You can vary the warmth even with a red or yellow by choosing muted shades of those colors such as pink, peach or a buttery yellow. Warm colors have cool ones as their complementary colors while cool colors have warm complements. Shades are either pure or vibrant, muted (which are less intense than their vibrant counterparts) or shaded (the darker colors in the same color scheme). 

I want a subtle and soothing look:

You can choose to stay within the same shade and use a monochromatic approach such as select a variety of shades of blue for subtle color that tends to be soothing. This tends to look good in a bathroom or a bedroom if you want the feeling of calmness. Just choose your favorite color and overlap the shades. For example, select a darker color for the wall and then another in the same color scheme but different shade and slightly lighter for the trim. Your curtains, towels or bedding as well as accessories such as candles can be varying shades within the same scheme. You can also layer the colors by selecting a lighter green as the basecoat and then do a faux paint with a darker green overlay.

Light color choices such as blues, lavenders, pinks and soft yellows are great choices for a romantic feeling of tranquility and restfulness in a room. If you are looking for a calm ambience in your bedroom, choose lighter shades of either cool or warm colors. Use different textures in your bedding and accessories to make the room even more appealing. Don’t hold to the old rule of one shade and one texture. You will be pleasantly surprised at the effects just changing textures and colors can have on a room.

 Colors such as sage can turn a kitchen quickly into one of comfort and shades of buttery yellows in a kitchen will lend to that feeling baked goodies brings. Shades of powdery blue also tend to yield feelings of tranquility.

I want an elegant look:

Neutral colors offer elegance and flexibility within a room. Neutral colors are no longer simply white or beige. You can turn a simple living room into one of elegance by selecting varying shades of neutral colors such as almond walls with red toned browns on the trim. You can also add splashes of color throughout the room with a color throw, pillow or vase carefully placed to offset the subtle neutral tones in the room. Again, don’t be afraid to add texture to your accessories. Neutral colors allow you more flexibility in quickly changing the feel to a room. You can easily change the feel of a neutral room by adding different colored accessories or painting the trim a new color. You can choose either lighter or deeper neutral colors and vary the look of the room. Remember, the lighter color you go, the more spacious the room will appear. Varying shades of rust, mahogany or garnet will offer instant elegance and a feeling of earthiness and richness.

 I want a vibrant look:

If you want a room with pizzazz, choose vibrant colors and their respective shades such as oranges and gold, reds and dark purples. You can complement these colors by selecting a two next to each other such as gold and orange and one from the opposite side of the color wheel such as purple. You can also select black and red for a real stand out contrast and look that is reminiscent of an Oriental look. Choose two colors next to each other on the color wheel for a visual contrast as one will stand out from the other.

PROPERTY MARKET IN MALAYSIA

Malaysia is one of the most foreign friendly countries in Southeast Asia when buying property. Many expats favor Malaysia and other foreigners even decide to stay here permanently.

If you plan to buy real estate in Malaysia, it’s important that you understand how healthy the market is and what you can expect in 2019.

In this article, I explain what my predictions are for Malaysia’s property market in 2019. I’ve made a thorough overview of the market condition in previous years, the current economic climate, and used historical data.

Let’s start and have a look at how the market has performed in the past years.

Malaysia’s property market in 2017 & 2018: A throwback

Malaysia’s property market has been in decline since 2012. Even if prices still rise, we’ve seen modest increases in the past five years.

In 2017, prices increased by 5% on average, the lowest rate since 2009. We see a similar trend in the number of transactions, with only 311,824 transactions in 2017, a record low since 2012.

Below you can see a yearly comparison by Malaysia’s Valuation and Property Services Department, showing the approximate price increases in real estate since 2013.

  • 2013 – 13%
  • 2014 – 11%
  • 2015 – 9%
  • 2016 – 7%
  • 2017 – 5%
  • 2018 H1 – 4%

Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, and Sabah has showed more positive results throughout 2017 and during the first half of 2018. Here, prices have remained above or around the national average.

Cities like Pahang, Perak, and Terengganu, on the other side, have seen modest increases, well below the national average.

Malaysia housing prices adjusted for inflation

I want to mention that the price increases shown above aren’t adjusted for inflation.

If we adjust the prices and take inflation into consideration, the prices have been in decline in many places throughout 2017 and 2018, including Kuala Lumpur, Selangor, and Penang.

By the end of 2017, the average price for houses was around MYR 400,000, which equals to USD 96,000.

Malaysia’s real estate market performance in 2018

Market reports have shown unimpressive results during 2018.

According to a report published by Edmund Tie & Company, we’ve seen small quarter-to-quarter price increases of high-end condominiums in Kuala Lumpur during the second quarter. Rents on the other hand, declined by 6.3%.

The National Property Information Center backs this statement, claiming that Kuala Lumpur saw a 1.7% year-on-year increase of housing prices. If we adjust to inflation, there’s even been a negative growth.

The number of transactions, as well as the value of the transactions, declined in the first half of 2018 for the residential sector, compared to the previous year.

The commercial and industrial sector has showed more positive results with increases in both the number of the transactions and the value of the transactions.

Why has Malaysia’s property market performed badly?

As mentioned, we’ve seen a decline in Malaysia’s real estate market since 2013, there are a number of reasons contributing to this negative trend. Let’s have a look at some of the major reasons.

1. Malaysia has an oversupply of property

According to Malaysia’s Deputy Finance Minister, Datuk Lee Chee Leong, there were 40% more new unsold residential units during the first half of 2017, compared to the first half of 2016.

Simply put, Malaysia has experienced an oversupply of property, which has naturally resulted in a price decline.

2. Malaysia has a slower economic growth

Malaysia’s economy slowed down more than expected, which affected the median incomes as well as the local purchasing power.

Buying property is too expensive for many Malaysians at the moment.

Developers responded accordingly and reduced upfront payments to merely 1%. A few years back, developers required upfront payments of around 10%.

3. Tougher minimum investment requirements for foreigners

As explained in my separate guide about buying real estate in Malaysia,foreigners are subject to minimum investment requirements, leaving affordable properties to the local market.

Until 2010, foreigners could buy property valued at as little as RM 250,000. This grace period ended the same year, as the government raised the minimum investment requirements to RM 500,000.

In 2014, the government again decided to raise the minimum investment requirement to an astonishing level of RM 1 million, which naturally discouraged foreign buyers to invest in real estate.

Even if Malaysia has raised the minimum investment requirements consequently, it’s still one of the most foreign friendly countries in terms of buying regulations.

You can also apply for a renewable 10 year visa referred to as MM2H (Malaysia My 2nd Home), which allows you to buy property with a lower price tag in some states.